Az MNB etikus 2.0 koncepciója és a kormány közvetítők bevonására irányuló tervei

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hamarosan konzultációra bocsátja az etikus 2.0 koncepcióját, amelynek célja az életbiztosítási termékek piacának megtisztítása és az ügyfélérték növelése. A kormány a biztosítási közvetítők számának növelésével kívánja elősegíteni az öngondoskodási piac fejlődését, miközben a biztosítók a jövő évi extraprofitadó megszűnését és további javaslataik figyelembevételét várják.

Nagy Koppány, az MNB igazgatója a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetségének konferenciáján beszámolt arról, hogy a hazai lakásbiztosítási kampány sikeres volt, és 2024-et a lakásbiztosítások éveként említette. A kampány során 461 ezer ügyfél aktivizálódott, és a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások aránya megduplázódott. Az életbiztosítások értékesítése évről évre növekszik, a rendszeres díjbevételek 2018 és 2023 között éves átlagban 7,3%-kal emelkedtek. Az MNB az etikus 2.0 csomag bevezetésével a magas költségmutatójú termékek kivezetését és az értékesítési hibák felszámolását tűzte ki célul. Nagy Koppány kiemelte, hogy a biztosítók által kezelt vagyon 3500 milliárd forint, és a befektetések jelentős része állampapírba és belföldön kerül befektetésre. A zöld befektetések aránya 4,5%, amit az MNB több kezdeményezéssel is támogat.

Kovács Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa szerint az infláció gyors csökkenése pozitívan befolyásolja a biztosítási piacot, és 2024-ben a reálnövekedés visszatérhet. Az életbiztosítási piac díjbevétele 5-10%-kal, a nem-életbiztosításié pedig mintegy 12,5%-kal növekedhet idén. Kovács Zsolt hangsúlyozta, hogy a biztosítási szektor hatékonyan működik, és a kormány folytatja a biztosítási piac megújítását. Az öngondoskodási piac fejlesztéséhez a közvetítők szerepének erősítése elengedhetetlen, és a biztosításközvetítők számának növelése a teljes piac érdeke.

Holló Bence, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) elnökhelyettese szerint a magyar biztosítási piac díjbevétele reálértéken csökkent az elmúlt két évben. A szektor jelentős adó- és extraprofitadó-terhelés mellett működik, miközben az adózott eredménye alacsony. A MABISZ több javaslatot is kidolgozott a biztosítási fedezet erősítésére, többek között a mikromobilitási eszközök nyilvántartását, a casco adókulcs csökkentését, a mezőgazdasági adatcsere erősítését, és az egyéni egészségbiztosítások adókedvezményének bevezetését javasolják. A MABISZ egy nyugdíjkoncepciót is készített, és a biztosítók proaktívan készülnek az MNB etikus 2.0 koncepciójának bevezetésére.