Informatikai hiba és rendkívüli mentés Nyíregyházán

Informatikai probléma okozott fennakadásokat a magyar határátkelőknél és a budapesti repülőtéren, míg Nyíregyházán egy nagymama véletlenül bezárta unokáját a tűző napon álló autóba.

Hétfő délután több határszakaszon és a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is hosszabb várakozási idővel kellett számolni az informatikai hiba miatt, amely 15 óra 15 perckor keletkezett. Az Országos Rendőr-főkapitányság a honlapján jelezte, hogy a hiba elhárítását megkezdték a szakemberek. A külföldre utazóknak ajánlott, hogy tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről és az aktuális várakozási időkről a rendőrségi Határinfó oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével. A frissített jelentések szerint fél óra elteltével sikerült elhárítani a problémát, és így 15 óra 45-kor ismét zavartalanul folytatódhatott tovább a közlekedés.

Nyíregyházán egy nagymama a helyi élelmiszeráruház parkolójában véletlenül bezárta 2 éves unokáját a kocsiba, az indítókulccsal együtt. A központi zár blokkolt, így a nagymama képtelen volt kinyitni az autót. A rendőrök kiérkezésekor a kislány már közel félórája volt az autó foglya, és az egyik rendőr azonnal cselekedett, betörte a jobb első ablakot, hogy kiszabadítsa a felmelegedett utastérből a láthatóan eszméletét vesztő kislányt.

Ez az eset rávilágít arra a veszélyre, hogy egy kétéves gyermektől nem várható el, hogy ki tudja nyitni az autó ajtaját, ha bajba kerül. Korábban már volt olyan eset is, amikor valakit szándékosan zártak be egy autóba, és a csapdába esett személy sem tudta kinyitni az ajtót, végül telefonon kért segítséget a rendőrségtől.