A választásra nyilvántartásba vett pártok száma 35-re emelkedett

Már 35 pártot vettek nyilvántartásba jogerősen a június 9-ei EP-választásra, míg az önkormányzati választásra 520, a nemzetiségi választásra pedig 101 jelölőszervezetet regisztráltak. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) legutóbbi ülésén további jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba, köztük a Sárkányhajó Kulturális és Sport Egyesületet, a Budaörsi Vállalkozók Egyesületét és a Regélő Hagyományőrző Egyesületet.

A választási kampány és az ajánlásgyűjtés már elkezdődött, és a jelölőszervezetek továbbra is kérhetik nyilvántartásba vételüket. A jogerősen nyilvántartásba vett független jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlóíveket múlt szombaton vehették át, és ekkor kezdhették meg az ajánlások gyűjtését.

A 2019-es EP-választáson 28 párt, az önkormányzati választáson 341, a nemzetiségi választáson pedig 114 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba. Az NVB mostani döntései még nem jogerősek, és három napon belül lehet ellenük jogorvoslatot kérni a Kúriánál.

Az EP-listák bejelentésének határideje május 3-a 16 óra, míg az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelölteknek május 6-án 16 óráig van lehetőségük az ajánlások gyűjtésére. Az önkormányzati és nemzetiségi választások listáinak állítására május 7-e, 16 óra a határidő.

Az önkormányzati választáson pártok, egyesületek és nemzetiségi szervezetek állíthatnak jelöltet és listát, míg az EP-választáson csak pártok listázhatnak. A jelölőszervezeteknek a választás kiírása után kell nyilvántartásba vetetniük magukat, és a közös jelöltet vagy listát állítóknak külön-külön kell regisztrálniuk.

A nyilvántartásba vételhez szükséges, hogy a pártok és egyesületek a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában szerepeljenek, és a választás kiírásakor már jogerősen be legyenek jegyezve. A jelölteknek és jelölőszervezeteknek nyilatkozniuk kell arról, hogy nem használnak fel külföldi támogatást, belföldi jogi személytől vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó támogatást, névtelen adományt vagy ezekből származó vagyonelemet a választói akarat befolyásolására. Nemzetiségi szervezet esetében további feltétel, hogy az alapszabályában 2021. január 1-jétől rögzített célja legyen az adott nemzetiség képviselete.

A jelölőszervezeteket a különböző választásokra egy eljárásban veszik nyilvántartásba, és így minden lehetséges választáson részt vehetnek. A pártokat az EP- és az önkormányzati választásokra, az egyesületeket az önkormányzati választásra, a nemzetiségi szervezeteket pedig az önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választásokra regisztrálják.

: (MTI)