A Tisza Párt vezeti az ellenzéket, a Fidesz-KDNP pedig az élen áll

A Nézőpont Intézet legújabb felmérése szerint a Fidesz-KDNP listája áll az élen az európai parlamenti választások előtt, míg a Tisza Párt a legnépszerűbb ellenzéki erő.

A Fidesz-KDNP továbbra is vezeti a pártversenyt az európai parlamenti választások előtti hónapban, 48 százalékos támogatottsággal, ami azonban egy országgyűlési választáson 44 százalékot jelentene. A Fidesz szimpatizánsai az európai parlamenti választáson aktívabb részvételt jeleztek előre, mint a jelenleg kevésbé releváns országgyűlési választásokon.

A baloldali szavazók elsősorban Magyar Péter pártját (21 százalék), a DK-MSZP-Párbeszéd koalícióját (12 százalék), és a Kétfarkú Kutya Pártot (7 százalék) támogatják. Ezzel szemben a Momentum és a Jobbik önállóan mindössze 1-1 százalékos támogatottságot értek el, ami nem elegendő az Európai Parlamentbe való bejutáshoz. A Momentum történetének legsúlyosabb válságával nézne szembe, ha nem jutna be, hiszen öt évvel ezelőtt 10 százalékot és két mandátumot szereztek.

A Mi Hazánk Mozgalom 5 százalékos eredménnyel a magyar parlamentbe jutna, és EP-mandátumot is szerezhetne. A Tisza Párt jelenlegi népszerűségét az „ellenzékváltó-hangulat” hozhatja, és egy most vasárnapi EP-választáson 21 százalékos, míg egy országgyűlési választáson 22 százalékos támogatottságot érne el.

Jakab Péter listaállítási kudarca után a baloldali szavazók egy része Magyar Péter pártját és a Gyurcsány-koalíciót erősítheti, mivel Jakab szavazótábora mintegy 2 százaléknyi lehetett. A Nézőpont Intézet szerint Jakab Péter mintegy 2 százaléknyi szavazótáborral rendelkezett volna, akik a másodlagos preferenciák alapján vagy a Tisza Pártot, vagy a DK–MSZP–Párbeszéd koalícióját erősíthetik.

Vona Gábor pártja, a Második Reformkor Párt 3 százalékos támogatottsággal megelőzi a Momentumot és a Jobbikot, de az 5 százalékos küszöböt nem éri el, így nem számolhatnak bejutással. Az LMP és Márki-Zay Péter pártja, a Mindenki Magyarországa Mozgalom is 1-1 százalékos támogatottsággal maradnak távol a mandátumszerzés lehetőségétől.

A Nézőpont Intézet kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, és a minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nézve, figyelembe véve a nemet, kort, régiót, településtípust és iskolai végzettséget. A Medián közvélemény-kutatás eredményei szerint a Tisza Párt még erősebb ellenzéki formáció, az EP-választáson a Fidesz-KDNP-nek 46, a Tisza Pártnak 24, a DK-MSZP-Párbeszéd listájának pedig 9 százalékot mért.

Anyák napi, debreceni nagygyűlésén Magyar Péter is említette a közvélemény-kutatásokat, örömét fejezve ki a pártja egyre jobb eredményei miatt, bár hozzátette, hogy szerinte Horn Gyulának abban igaza volt, hogy választásokat kell nyerni, nem közvélemény-kutatást. (Ezt amúgy nem Horn Gyula mondta, hanem a 2002-es választási kampányban az MSZP-elnök Kovács László – a szerk.).