Görög országos nemzetiségi lista nyilvántartásba vétele

A Nemzeti Választási Bizottság hétfőn nyilvántartásba vette a Syllogos Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete és a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete – Csongrád Megyei Helyi Csoport által közösen állított listát a görög országos nemzetiségi önkormányzati választásra.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése értelmében, mivel a bejelentés megfelelt a szükséges feltételeknek, a görög nemzetiségi lista hivatalosan is részt vehet a választáson. Az NVB határozata azonban még nem jogerős, és ellene három napon belül lehetőség van jogorvoslatot kérni a Kúriától.

A választásokon a nemzetiségi választópolgárok június 9-én egyszerre választhatják meg a települési, vármegyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatok képviselőit. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az egész ország egyetlen választókerületként funkcionál.

Az országos nemzetiségi lista állításában csak azok a nemzetiségi szervezetek vehetnek részt, amelyeket a 108 jelölőszervezet közül jogerősen nyilvántartásba vettek. Az ajánlások számát, amelyek szükségesek az országos lista állításához, az NVB a nemzetiségi névjegyzékben szereplők száma alapján határozta meg a választások kitűzésekor.

Egy további feltétel a listaállításhoz az, hogy a nemzetiségi szervezetnek a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önálló jelöltet kell állítania. Közös listát pedig két vagy több nemzetiségi szervezet állíthat, amennyiben azok ugyanazon szervezetek részvételével közös egyéni jelöltek alapján tették ezt.

Az országos nemzetiségi listák bejelentésének határideje május 7-én 16 óráig van. Az NVB a jelenlegi lista bejelentése előtt már tíz országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba.