Amerikai katona letartóztatása Oroszországban

Egy amerikai katona őrizetbe vételéről számolt be az NBC News, aki Vlagyivosztokban került az orosz hatóságok kezébe, lopással vádolva.

Az eset Vlagyivosztokban történt, ahol Gordon Black törzsőrmestert, aki aktív állományban van, de éppen nem szolgálatban, lopással vádolták meg. Black Dél-Koreában teljesített szolgálatot, és az ottani kiküldetése lejárta után indult volna vissza az Egyesült Államokba, de úgy döntött, hogy Vlagyivosztokba látogat el, hogy meglátogassa kedvesét. A főtörzsőrmester május 2-án önként lépett Oroszország területére, és jelenleg egy vlagyivosztoki fogdában várja, hogy elkezdődjön a büntetőpere.

Az orosz hatóságok által őrizetbe vett amerikai katona ellen lopási vádakat emeltek. Black a felettesei engedélye nélkül, valamint az amerikai kormány javaslata ellenére utazott Oroszországba. Az orosz hatóságok a bécsi egyezménynek megfelelően értesítették az amerikai külügyminisztériumot a letartóztatásról, amely kapcsolatba lépett a katona családjával és azonnali konzuli támogatást ígért neki.

Michael McCaul, az amerikai kongresszus külügyi testületének vezetője szerint az eset rámutat arra, hogy Oroszország nem biztonságos hely az amerikai állampolgárok számára, és hogy Moszkva hajlamos amerikaiakat túszként tartani. Az Egyesült Államok korábban többször is figyelmeztette állampolgárait, hogy ne lépjenek Oroszország területére. John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács akkori szóvivője februárban arról beszélt, hogy az amerikai útlevéllel rendelkezők veszélyben vannak Oroszországban, és azt tanácsolta, hogy azok, akik még nem utaztak el, de fontolgatják, tegyenek le róla.

Az elmúlt időszakból nem ez az első eset, hogy amerikaiakat tartóztatnak le Oroszországban. Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal újságíróját tavaly március 29-én vették őrizetbe, amikor riportútra indult Jekatyerinburg városába. Az amerikai újságírót kémkedéssel vádolták meg, jelenleg is börtönben van. A CNN jelentése szerint jelenleg is számos amerikait tartanak fogva Oroszországban, köztük Evan Gershkovichot és Paul Whelan tengerészgyalogost, akiket az amerikai kormány jogtalanul fogva tartottnak nyilvánított.

Cynthia Smith, a hadsereg szóvivője szerint tekintettel az ügy érzékenységére, egyelőre nem áll módunkban további részleteket közölni. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy nincs nagyobb prioritásuk, mint az amerikai állampolgárok biztonsága és védelme a tengerentúlon.