Kartellgyanús cégekkel kötött szerződéseket Újbuda önkormányzata

Az újbudai önkormányzat több mint 6 milliárd forint értékben kötött szerződéseket a vesztegetésért letartóztatott Z. Zsolthoz köthető cégekkel négy év alatt, és egy új szerződés alapján további 8 milliárd forinthoz juthatnak a cégek.

A 24.hu áprilisban számolt be arról, hogy Z. Zsoltot, a Pannon Park Forest Kft. korábbi tulajdonosát vesztegetés gyanújával letartóztatták. A cégek egy kartellszerű hálót alkottak, amely éveken át dominálta a budapesti kertészeti közbeszerzéseket. Az újbudai önkormányzat a cégháló egyik legnagyobb megrendelője volt az elmúlt ciklusban. A kerületben három cég is nyert közbeszerzéseket, melyek összértéke meghaladta a 6 milliárd forintot.

A XI. kerület jelenlegi polgármestere, László Imre beiktatása után egy 5,8 milliárd forint értékű, négy éves keretmegállapodást írt alá a Zöld Újbuda Konzorciummal. A konzorcium tagjai között szerepel a Pannon Park Kft, a Parkfenntartó- Kertészeti és Szolgáltató és a Vianova 87 Zrt. Az első két cég az Umbrella-Holding Kft. többségi tulajdonában áll. A Vianova 87 Zrt. korábban egy túlárazott zuglói közbeszerzési botrányban is érintett volt.

Az újbudai önkormányzat idén januárban új keretszerződést kötött, amelynek értelmében 24 hónap alatt 7,9 milliárd forintot költenek el kertészeti munkákra. A nyertes a Parkfenntartó Kft. lett, amely a korábbi konzorcium tagja.

A keretszerződés alapján megrendelt munkák között szerepelnek magas összegek, például szemetes és kutyapiszok gyűjtő edények ürítésére, parkok és kerékpárutak takarítására százmillió forintokat számoltak el. A kerület karácsonyfáinak felállítására is évente több millió forintot számláztak, ami túlárazottnak tűnik. Az Átlátszó észrevette, hogy míg 2020-ban négy hónapnyi kukaürítésért és útsöprésért 122 millió forintot számlázott a cégcsoport, 2023-ban ugyanennyi időre, ugyanez a munka 216 millió forintot ért papíron. Öt darab nagy méretű karácsonyfa felállítására évente 3-4 millió forintot számlázott a konzorcium, miközben egy darab fa piaci ára 300 és 400 ezer forint között alakul, tehát nem világos, mire kellett a több millió forint.

A Parkfenntartó-Kertészeti és Szolgáltató Kft. és a DeerGarden Kft. egyénileg is nyertek közbeszerzéseket. A DeerGarden a TEMPORA ORIENTIA Vagyongazdálkodási Kft. tulajdonában van, amelynek ügyvezetője, Bubláné Latinovics Eszter a Parkfenntartó-Kertészeti és Szolgáltató Kft. cégvezetője is egyben. A DeerGarden összesen 268,95 millió forintot nyert az újbudai önkormányzattól.

Az önkormányzatot megkerestük, hogy miért ezek a cégek nyertek, és hogy jelentkeztek-e mások is a pályázatokra, de választ nem kaptunk.

A Pannon Park Forest és a hozzá kapcsolódó cégháló kartellgyanúja 15 éves múltra tekint vissza. A Gazdasági Versenyhivatal már 2009-ben vizsgálódott, de bizonyíték hiányában megszüntette az eljárást. A cégháló politikai kapcsolatai is feltűnőek, például Tasnádi László és Molnár Zsolt neve is megjelenik a cégek körül.

A NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága büntetőjogi intézkedést indított a Pannon Park Kft. ellen, és a Baranya Vármegyei Főügyészség szóvivője szerint Z. Zsolt egy költségvetési csalás és vesztegetés miatt folyó nyomozásban került letartóztatásra. A NAV nem erősítette meg, hogy ugyanarról az ügyről van szó. Z. Zsolt hivatalosan már nem tölt be tisztséget a cégnél, de források szerint továbbra is központi szerepet tölt be a céghálóban.