Soproni cirkuszi baleset: Néző súlyos sérülése

Sopronban, a Richter Flórián Cirkusz délutáni előadásán egy néző súlyos sérülést szenvedett a lengőtrapéz produkció közben. A cirkusz közösségi oldalán keresztül közölte, hogy az eset a szombat délután 3 órai előadáson történt, és az érintett személyt kórházba szállították. Azonnal mentőt hívtak, és megindult egy külső és egy belső nyomozás is, hogy elejét vegyék a hasonló történéseknek.

Az előadás egyik nézője, aki szemtanúja volt a balesetnek, arról számolt be, hogy a szünet utáni első számban történt a tragédia. A légtornászok alá kifeszített 2,5 méteres fémrudak egyike elengedett, és nagy erővel a közönség soraiba csapódott, ahol a rúd az ötödik sort is elérte. A baleset során sikítások és sírás hallatszott, sokan azonnal elhagyták a helyszínt.

A közlemény szerint a baleset következtében a cirkusz vezetősége úgy döntött, hogy a szombat esti, 18 órakor kezdődő előadást nem tartják meg. A már megváltott jegyek a vasárnapi 11 órai vagy a 15 órai előadásra lesznek érvényesek. A vasárnapi nap már menetrend szerint folytatódik minden tovább, délelőtt 11 órás kezdettel.

A szemtanú szerint az előadás első részében védőháló sem volt a légtornászok alatt, és két artista a szünetben még büfésként is dolgozott. Meglepődött azon is, hogy nem volt mentő a helyszínen, ezért amint kiértek, ő maga is hívta a mentőket. A cirkusz már korábban értesítette a mentőket, de a hívásból nem derült ki a sérülés súlyossága. A Telexnek nyilatkozó néző elmondása szerint a baleset előtt négy pontjára 2,5 méteres fémrudakat feszítettek ki, erre tették rá a védőhálót, de az utolsó artista tripla szaltót ugrott, a vele szembeni légtornász viszont nem tudta őt elkapni, lezuhant a hálóba, és ekkor a cölöp elengedett, erőből a közönségbe csapódva.

A Richter Flórián Cirkusz vezetősége és a teljes társulat mély sajnálatát és aggódását fejezte ki a történtek kapcsán, és mihamarabbi felépülést kívánnak a sérült nézőnek. A cirkusz vezetősége teljes mértékben együttműködik az illetékes hatóságokkal a baleset okainak kiderítésében és azonnali belső intézkedéseket léptetett életbe, hogy elejét vegye a hasonló történéseknek. Nem ez volt az első baleset idén a társulat életében, alig pár hete, hogy a győri premieren egy motoros artista kirepült a halálgömbből. A társulat közleményét azzal zárta, hogy a „történtek teljesen letaglóztak bennünket is”.