Orosz karateverseny egy megítélt hivatalnok nevét viseli

Oroszországban, Hakaszföld Shira falujában rendezték meg a kyokushin karate bajnokságot, amelyet egy korábban újságírót bántalmazó hivatalnokról, Szergej Zajcevről neveztek el.

A tagköztársasági bajnokságon több mint 70 helyi és krasznojarszki sportoló vett részt. Zajcev, a járás első elnökhelyettese, korábban 4,5 év börtönbüntetést kapott gondatlanságért, ami miatt 12 ember vesztette életét sztyeppetüzekben. A vádak szerint nem szervezte meg a lakosság figyelmeztetését és nem távolította el a tüzek terjedését elősegítő szemétdombokat.

A Nagy Honvédő Háború 70. évfordulóján kegyelmet kapott, büntetett előéletét törölték, és megtarthatta pozícióját. Ezt követően támadt rá a Rosszija 24 TV tudósítójára, Ivan Litominra, aki a tüzek áldozatainak biztosított lakások minőségéről és Zajcev drága villájáról érdeklődött.

Az újságíróval való konfrontáció során Zajcev elvette a mikrofont és a földre dobta, amiért az Egységes Oroszország pártja kizárta a soraiból, és 2020-ban két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott újságíró bántalmazásáért. A Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított ellene, és az Egységes Oroszország bocsánatot kért a történtekért. Zajcev leváltása után hamarosan a helyi közigazgatás első helyettese lett.