A Budapest Közút Zrt. eltávolítja a veszélyes választási plakátokat

A Budapest Közút Zrt. bejelentette, hogy hivatalból eltávolítják a biztonságos közlekedést veszélyeztető választási plakátokat a fővárosi helyszínekről. A cég hangsúlyozza, hogy a közlekedés biztonsága érdekében különösen azok a plakátok kerülnek eltávolításra, amelyek gyalogosok, közúti jelzőtáblák és jelzőlámpák láthatóságát akadályozzák.

A társaság kiemeli, hogy mint köztulajdonban álló gazdasági társaság, támogatják a választási kampánytevékenység szabadságát, azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a plakátok kihelyezése nem zavarhatja a közlekedés biztonságát.

A Budapest Közút Zrt. részletezi, hogy a plakátok kihelyezése során a jelzőtáblák és jelzőlámpák kihelyezési sávjába – a szegélytől számított 2 méteres távolságon belül és a járdaszinttől 4 méteres magasság alatt – nem helyezhetők ki választási eszközök. Amennyiben a plakátok nem felelnek meg ezeknek a szempontoknak, és veszélyeztetik a közlekedés biztonságát, a cég további értesítés nélkül eltávolíthatja azokat.

A cég felkérte a kampányban részt vevő szervezeteket az együttműködésre, és emlékeztette őket a jogszabályi előírásokra, miszerint a választások után 30 napon belül el kell távolítaniuk a plakátokat.