Kanadai aranylopás: A vádemelés pillanata

Kanadában egy hollywoodi forgatókönyvet megszégyenítő aranylopás történt tavaly áprilisban, amely során a torontói Pearson repülőtérről több mint húszmillió kanadai dollár (ötmilliárd forint) értékű, 6500 darab aranyrudat és jelentős összegű készpénzt tulajdonítottak el, most pedig kilenc gyanúsított ellen emeltek vádat.

A lopásban beépített reptéri alkalmazottak is részt vettek, és a bűncselekmény során illegális fegyvervásárlás is történhetett. A helyi rendőrfőnök, Nishan Duraiappah a történteket egy Netflix-sorozatba illő cselekménynek nevezte. Az Air Canada légitársaság raktárának egyik alkalmazottja és egy korábbi menedzsere is érintett a vádlottak között, utóbbi a betörést követően még a rendőröket is körbevezette a létesítményben. Egy ékszerüzlet tulajdonosa is szerepel a büntetőeljárás alá vont személyek között.

Mike Mavity nyomozó részletezte, hogy a 419 kilogramm aranyat, amelyet Zürichből rendeltek, az Air Canada egyik járatán szállították tavaly április 17-én. Egy teherautó érkezett a légitársaság raktárához, a sofőr pedig hamis fuvarlevelet mutatott fel. "Beépített emberekre volt szükségük az Air Canadában, hogy véghez vihessék ezt a lopást" - mondta Mavity. A nyomozó szerint az ellopott aranyat feltehetően beolvasztották, és a haszonból illegális fegyvereket vásároltak.

Az ügyben öt vádlottat már őrizetbe vettek, akik óvadék ellenében feltételesen szabadlábra kerültek. Egy hatodik vádlottat, a teherautó feltételezett sofőrjét az Egyesült Államokban fogták el, ahol illegális fegyvertartás és csempészet miatt tartják őrizetben. Az illető bérelt autójában 65 darab illegális fegyvert találtak, amelyeket Kanadába akart csempészni. További három személyt, köztük a volt menedzsert, még köröznek, és a rendőrség csak 90 ezer kanadai dollár (23 millió forint) értékű aranyat tudott visszaszerezni.

A rablók által elvitt aranyrudakat újraöntötték, és a nyomozók eddig csak egy apró töredékét, 24 millió forintnyi aranyat találtak meg, amelyet "durván elkészített" karkötőkbe öntöttek. Lefoglaltak továbbá olvasztóedényeket és öntőformákat, valamint 110 millió forintnyi készpénzt, ami a rendőrség szerint az aranyeladásokból származik.

A szállítást szervező Brink's International a rablás után nem sokkal beperelte az Air Canadát, amiért a légitársaság szerintük a beengedésnél nem ellenőrizte a rablók személyazonosságát. A repülőtér szerint a rablók a logisztikai központ egy olyan részén jutottak be, amelyet egy harmadik félnek adnak bérbe, így szerintük ők nem felelősek az áru elvesztéséért.

A kanadai rendőrség eddig összesen 9 ember ellen adott ki körözést a rablást illetően, és 6 embert tartóztatott le, köztük két olyan feltételezett elkövetőt is, akik az árut szállító légitársaság alkalmazottai lehettek. A nyomozás során eddig csupán egy töredékét sikerült megtalálni az ellopott aranyrúdaknak: jelenleg 24 millió forintnyi tiszta aranyat sikerült visszaszereznie a rendőrségnek, karkötőbe öntve találtak meg, emellett 10 millió forintnyi készpénzt foglalt le a rendőrség, amely az arany eladásából szerezhettek az elkövetők. A Project 24K kódnéven futó esetet a világ 6. legnagyobb aranyrablásaként tartják számon jelenleg.