Donáth Anna és Tóth Andi a bőnyi iskolai késelésről: A kormány és a társadalom felelőssége

A bőnyi általános iskolában történt késelés után stabil állapotban van a megkéselt kislány. Ebben az ügyben Donáth Anna, a Momentum elnöke a magyar iskolarendszer összeomlását és a kormányt tette felelőssé, míg Tóth Andi énekesnő a társadalom és a szülők felelősségét emelte ki a bullying kapcsán.

Hétfő délelőtt egy bőnyi általános iskolában egy hatodikos lány szívtájékon szúrta meg osztálytársát, ami súlyos sérülést okozott. Az esetet követően az iskola vezetése arra kérte a szülőket, hogy vigyék haza gyermekeiket, akik közül többen sokkos állapotban voltak. A sérült kislányt, Mirellát mentőhelikopterrel szállították a győri kórházba, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta, jelenleg az intenzív osztályon ápolják stabil állapotban. Az elkövetőről kiderült, hogy halállistát is írt, amelyen több iskolatársa neve szerepelt, köztük a megkéselt kislányé is. Azoknak a neveit, akiket meg akart ölni, pirossal jelölte, akiket nem, azokét pedig zölddel.

Donáth Anna szerint a tragédia a magyar iskolarendszer összeomlásának és a kormány felelőtlenségének következménye. Facebook-bejegyzésében kifejtette, hogy a "családbarát" kormányzat iskoláiban hiányzik a megfelelő számú pedagógus, nincs iskolapszichológus, a gyermekvédelmi rendszer leépült, és az intézmények, amelyek közbeavatkozhatnának, nem működnek hatékonyan. Emellett a prevenció hiányát is kritizálta, és azt, hogy a hatalom a civileket üldözi.

A Momentum elnöke hozzátette, hogy ilyen esetek kapcsán gyakran felüti a fejét a rasszizmus, amely segít a felelősöknek elkerülni a számonkérést. Donáth Anna szerint azoknak kellene felelősséget vállalniuk, akiknek meg kellett volna akadályozniuk a történteket, és akik a társadalmat, az iskolarendszert, a szociális szférát és a gyermekvédelmet szétverik.

Tóth Andi énekesnő, aki korábban már többször beszélt az iskolai bántalmazás veszélyeiről, az Instagramon keresztül osztotta meg gondolatait az esettel kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a társadalom és a szülők nem veszik elég komolyan a bullying-jelenséget, és hogy a gyerekeknek szörnyű érzés ezzel „együtt élni, és úgy felkelni, hogy félnek attól, mit mondanak a suliban már megint róluk”. Tóth Andi szerint nemcsak elszörnyülködni kell azon, hogy ez történt, hanem tenni kéne valamit ez ügyben, mert a kislány nyilván nincs egyedül ezzel a problémával, és rengeteg gyerek küzd hasonló problémákkal, hogy mindennap el kell viselnie, hogy indokolatlanul bántják.

Az énekesnő azt is kiemelte, hogy a gyerekek nem maguktól bántják egymást, ezt a viselkedést a felnőttektől tanulják el, és a bullying hatására történő hasonló esetek elkerülése érdekében a társadalomnak és a szülőknek is változtatniuk kellene a hozzáállásukon. Tóth Andi Instagramján 24 óráig elérhető videóban beszélt arról, hogy fontos lenne több figyelmet fordítani a bullyingra, mivel az elkövető kislányt is bántották, csúfolták, ami azonban nem jogosít fel senkit arra, hogy ilyen cselekedetet kövessen el. Az énekesnő hangsúlyozta, hogy a bántalmazott előélet sem adhat okot az erőszakos cselekedetekre, és hogy a társadalomnak, valamint a szülőknek több figyelmet kellene fordítaniuk a gyerekekre, akik mindennaposan ki vannak téve a bullyingnak.