III. Károly király a rákkezelés után először nyilvánosan

III. Károly brit király a rákdiagnózisának bejelentése óta először tűnik fel a nyilvánosság előtt, és első hivatalos programjaként egy rákbetegeket kezelő központot látogat meg.

A király az elmúlt időszakban többször is kórházi kezelésre szorult, de most egy jelképes helyszínt választott első nyilvános megjelenéséhez. A Buckingham-palota közleménye alapján III. Károly és Kamilla királyné a londoni University College Hospital Macmillan Centre-be látogattak, ahol a rákgyógyítás áll a középpontban. A látogatás célja, hogy kifejezzék támogatásukat az egészségügyi dolgozóknak, a betegeknek és a rákkutatásnak, valamint hogy hangsúlyozzák a rák korai felismerésének fontosságát.

A húsvétvasárnapi templomi szertartáson kívül a király eddig kerülte a nyilvános eseményeket és a nagyobb tömegeket. Az orvosok azonban úgy nyilatkoztak, hogy a kezelések során elért eredmények „nagyon bátorítóak”, ami lehetővé teszi számára, hogy fokozatosan visszatérjen a nyilvános szereplésekhez. Az első ilyen alkalom pedig különös jelentőséggel bír.

A király rákdiagnózisának pontos természetét nem hozták nyilvánosságra, de a mostani látogatás egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a korai rákdiagnózis és a szűrővizsgálatok fontosságára. Korábban III. Károly már nyilvánosságra hozta, hogy prosztata-megnagyobbodása miatt orvosi beavatkozáson esett át, és e kezelés közben fedezték fel a rákos elváltozást.

Bár a király rákkezelése még nem ért véget, és a kezelések befejezésének időpontját még nem jelentették be, várhatóan június végére már annyira felépül, hogy fogadhatja a japán császárt és császárnét, akik állami látogatásra érkeznek az Egyesült Királyságba. A palota szerint Őfelsége kezelési programja folytatódik, ám orvosai elégedettek az eddigi fejlődéssel, és a közelgő megbízatásokat szükség esetén kiigazítják, hogy minimalizálják a további gyógyulását fenyegető kockázatokat.

Károly menyét, Katalin walesi hercegnét, Vilmos trónörökös feleségét is daganatos megbetegedéssel kezelik. A 42 esztendős Katalin karácsony óta nem vett részt nyilvános programokon, és januárban hasüregi műtéten esett át. Az ő betegsége pontos mibenlétéről sem hangzott el részletesebb hivatalos beszámoló, és az udvar egyelőre arról sem ad tájékoztatást, hogy a hercegné mikor térhet vissza közéleti tevékenységéhez. Katalin a betegségéről szóló, március végén közzétett személyes videóüzenetében elmondta, hogy megelőző jellegű kemoterápiás kezelésben részesül. Vilmos herceg, aki nemrég ünnepelte 13. házassági évfordulóját feleségével, egy jótékonysági rendezvényen Newcastle-ben azt nyilatkozta, hogy mindkét gyermekükkel együtt jól vannak. A királyi család egészségügyi problémái mély megdöbbenést váltottak ki a britek körében.

A királyi család életstílusával kapcsolatosan a Daily Mail beszámolt arról, hogy III. Károly több mint 135 millió forintot költött öltönyökre. Az uralkodó öltönyei – amelyből vagy hatvan van a birtokában – egyenként több mint ötezer fontba (azaz jelenlegi árfolyamon 2,2 millió forintba) kerülnek, míg a kézzel készült ingjei darabonként ezer fontot (458 ezer forintot) érnek, és összesen kétszáz darab lóg belőlük a szekrényben. A nyakkendőgyűjteménye még ennél is nagyobb, több mint ötszáz van a tulajdonában, bár az nem derült ki, ezek mennyibe kerültek. A királynak még az alsóneműje is selyemből van, amit mindig kézzel mos ki egy szobalány, mivel sem az általa, sem a Kamilla királyné által viselt ruhákat nem szabad mosógépbe rakni.

(Borítókép: III. Károly 2021. november 5-én. Fotó: Jane Barlow / WPA Pool / Getty Images)