Brit hírszerzés: Az ukrán dróntámadás és rakétatámadások komoly fejtörést okozhatnak Moszkvának

A brit védelmi minisztérium napi ukrajnai háborús hírszerzési jelentése szerint az ukránok által végrehajtott drón- és rakétatámadások jelentős hatással lehetnek az orosz hadműveletekre.

A brit hírszerzés legutóbbi jelentése négy kulcsfontosságú pontban összegezte az ukrán dróntámadások taktikai jelentőségét. Az első pontban kiemelték, hogy az ukrán SzBU titkosszolgálati szervezet tájékoztatása szerint 2024. április 27-én pilóta nélküli járművekkel (UAV) hajtottak végre támadást a kuscsevszkajai reptér és két olajfinomító ellen. Az orosz védelmi minisztérium szerint a légvédelem 66 darab eszközt semmisített meg, ami a támadás nagyságát jelzi.

A második pontban a brit hírszerzés rámutatott, hogy a kuscsevszkajai reptér fontos szerepet játszik az orosz légierő számára, hiszen többek között SZU-34-es és SZU-35-ös vadászgépek is állomásoznak itt. Ezek a gépek napi rendszerességgel vesznek részt az ukrajnai konfliktusban, és jelentős részüket siklóbomba támadásokban vetik be, amelyek komoly problémát jelentenek Kijev számára. A támadás következtében a fegyverkészlet jelentős része megsemmisült.

A harmadik pont szerint az orosz vadászgépek a kuscsevszkajai és más repterekről napi 100-150 bevetést hajtanak végre, amelyek jelentősen hozzájárulnak az orosz előrenyomuláshoz.

A negyedik és egyben utolsó pontban a brit hírszerzés kiemelte, hogy Ukrajna számára létfontosságú a védekezés során zavart kelteni az orosz légitámadásokban, különösen a szárnyas bombatámadások ellen. A mostani támadás eredményeként Kijev elérheti, hogy Moszkvának át kelljen gondolnia a taktikáját, és a térségben tartózkodó gépeket biztonságosabb helyre irányítsa át. Ezáltal csökkenhet a bevetések száma, ami hatékonyabb védekezést tesz lehetővé az ukrán csapatok számára.

Ezenfelül az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint hat amerikai gyártmányú ATACMS rakétát hatástalanítottak az annektált Krím felett, amelyek az ukrán hadsereg taktikai rakétarendszerének nagyobb hatótávolságú változatai lehetnek, és amiket az amerikai elnök közvetlen utasítására adtak át Ukrajnának. A Krím oroszok által kinevezett vezetője, Szergej Aksenov szerint a rakétákat Dzsankoj és Szimferopol felett hatástalanították, az állítólagos szétszóródott lőszerekről még fotót is közöltek.

Az Astra Telegram-csatorna értesülései szerint találat érte a dzsankoji katonai repülőteret, ahol az orosz hadsereg egyik helikopterezrede állomásozik, és három légibázist Szaki és a Fekete-tenger térségében, aminek következtében legalább kilenc katona megsérült. Az értesülést egyelőre sem a krími hatóságok, sem az orosz védelmi minisztérium, sem az ukrán vezérkar nem kommentálta.

Április végéig Ukrajna elkezdte bevetni az orosz hadsereg ellen azokat a nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakétákat, amiket titokban az Egyesült Államok biztosított neki, és amelyek akár háromszáz kilométeres hatótávolsággal is képesek működni. Ezek a fejlemények tovább bonyolítják a konfliktus katonai dinamikáját, és növelik az orosz erők kihívásait a légvédelem terén.