Hét nemzeti érték Hungarikum-díjat, a közmédia két műsora pedig Hungarikum Liget Média-díjat kapott a IV. Hungarikum Díjátadó Gálán, amelyet csütörtökön este rendeztek meg.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy
a hungarikumok, amelyek sajátosan magyar és közép-európai értéket képviselnek, megőriznek minket, és összekötő kapocsként is felfoghatók. Történelmi értelemben utalnak a magyarságra, nem csupán a múltra jellemzőek, de a jobb jövő reményében megjelenő értékek összességét is jelentik.  
V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos úgy fogalmazott:
a hungarikumokra szeretettel tekintünk, az örökös elkötelezettségével. Értékeink segítenek megtalálni helyünket a világban, megmutathatjuk általuk magunkat. Példát adnak és inspirálnak.    
A Hungarikum Liget Média-díját a Kossuth Rádió Országjáró műsora, valamint a Duna Televízió és a Duna World csatornán futó Ízőrzők című filmsorozat munkatársai kapták meg.

A Hungarikum-média díjat az Országgyűlés alelnöke alapította, és olyan médiumok, szerkesztőségek, műsorok képviselőinek munkáját ismerik el vele, akik sokat tesznek a hungarikum mozgalom népszerűsítéséért.

A díjazottak Tóth Péter grafikusművész kisplasztikáját kapták.

Forrás: MTI; kép: Orbán Viktor FB-oldal