A világ, amely körülvesz minket, dezintegrációs állapotban van, ami eddig stabil volt, a szétcsúszás felé tart. A folyamatnak az Európai Unió esetében nem lesz egy eposzi része, egy látványos felrobbanás vagy megszűnés, de a szétcsúszás jelei egyre többször jelentkeznek. Ezt fejtegette a magyar miniszterelnök, aki a határon túli magyarságról szóló Magyar Állandó Értekezlet pénteki ülésén mondott beszédet a Várkert Bazárban.

Eddig azt hittük, hogy mi vagyunk a legszebbek, a legokosabbak és a leggazdagabbak, de ebből már csak legfeljebb az első igaz

- fogalmazott Orbán Viktor.

Mint mondta, Európában két iskola létezik, az egyik szerint vissza kell térni a korábbi megbecsültséghez, míg a másik szerint zárkózzunk be és őrizzük meg az eddigi viszonyokat. A kormányfő úgy látja, 2030-ra változni fog a világ 10 leggazdagabb országának összetétele. Eddig 6 nyugati ország volt benne, de Nagy-Britannia és Franciaország ki fognak kerülni, és csak egy európai lesz, Németország, ők is a 10. helyen. 

Szerinte Magyarország szuverenitását fenyegeti az unió föderális törekvése, de számunkra tabu az, hogy eltöröljék az Európai Unió egyhangú döntéshozatali mechanizmusát, azaz a vétózás lehetőségét.

Ehhez akkor sem járul hozzá a magyar kormány, ha bővítik a közösséget a mostani 26-ról 36-ra

- figyelmeztetett a magyar kormányfő. 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán