A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István, súlyos, de rövid lejáratú betegséget követően hunyt el október 30-án, amelyről lapunk is hírt adott. A VMSZM elnöke 67 éves volt. Nagy kapcsolati hálóval rendelkezett, Orbán Viktor is barátjaként aposztrofálta már többször, mi több, elhunytakor, a magyar kormányfő közös fotót is posztolt a közösségi médiában, most meg a szabadkai temetőben beszédet is mond. 

Fia, dr. Pásztor Bálint, aki egyébként a VMSZ parlamenti képviselője és ezekben a napokban ügyvezető, ideiglenes elnöke is a szövetségnek, falán posztolta, hogy: Édesapám búcsúztatására a szabadkai Bajai úti temető Péits-kápolnájából szombaton 14 órakor kerül sor. Kérésemre beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök, Aleksandar Vučić köztársasági elnök, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a külhoni magyarság nevében és Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, a párt nevében. Köszönöm nekik! 

Ezt megelőzően szombaton 10 órakor Újvidéken, a Tartományi Képviselőház üléstermében kommemorációs ülést tartunk, hiszen édesapám volt a vajdasági parlament történetének leghosszabb ideig hivatalban levő elnöke, amire méltán volt büszke. A gyászülésen, a család kérésére, a parlament nevében Damir Zobenica alelnök, valamint Igor Mirović vajdasági kormányfő és dr. Bagi Boján, a VMSZ tartományi frakcióvezetője búcsúztatja.

Kérem édesapám tisztelőit, legyenek velünk szombaton 

- posztolta Pásztor Bálint.

Pásztor István 1956. augusztus 20-án született Törökkanizsán. Az általános iskolát és a gimnáziumot Szabadkán végezte, egyetemi oklevelet 1980-ban, az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán szerzett. 1994 óta a Vajdasági Magyar Szövetség tagja, 2007 óta annak elnöke volt. 1992 és 2000 között a szabadkai városi képviselő-testület tagja, 1996 és 2004 között tartományi képviselő, majd 1996-tól 2000-ig szövetségi parlamenti képviselő. 1999 és 2002 között az Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács tagja, az Intéző Bizottság elnöke, 2000-től 2004-ig a tartományi Végrehajtó Tanács alelnöke, 2000 és 2008 között tartományi privatizációs titkár. 2008 és 2012 között tartományi gazdasági titkár, a 2012-es választásokon (Szabadka IV. választókörzet) egyéni tartományi képviselőként jut be a tartományi képviselőházba, amelynek elnökévé választották. 2023 májusában ötödször is megválasztották a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének.

fotó: Orbán Viktror FB oldala