Az Európai Bizottság arra kérte az unió 27 tagállamát, hogy hagyja jóvá az orosz Ural típusú kőolajra vonatkozó hordónkénti 60 dolláros árplafonját - írta me a Wall Street Journal értesülését a Portfolio. Az EU-n belül hosszas tanácskozásokon vannak túl az árplafon mértékének végleges megállapításáról, amelyet azonban több tisztviselő is kétkedve fogad. Szerintük a mechanizmus hatékonysága ingatag lábakon áll, ha az árplafon meghaladja az egyes orosz olajexportok árát.

Mostanra azonban a tagállamoknak többnyire sikerült megállapodniuk a hordónkénti 60 dolláros ármaximumot illetően, ezért esély nyílt a végleges döntés megszületésére. Egy fontos lépcső azonban még hátra van:

a 27 EU-tagállamnak egyöntetűen támogatnia kell a javaslatot.

Ha zöld utat kap a javaslat, akkor az nemcsak az Európai Unió országaira, hanem a G7-ekre és Ausztráliára is vonatkozna, akiknek szintén meg lenne a tiltva a tengeri szolgáltatások nyújtása azon piaci szereplők számára, akik az orosz olajat nem a megadott áron vagy annál olcsóbban adják el. A meghatározott 60 dolláros árszintet azonban még a G7-eknek is jóvá kell hagynia.

Ha az érintett országok elfogadják az árplafont, akkor továbbra is hozzáférhetnek majd az uniós biztosítási és brókerszolgáltatásokhoz.

Az elképzelés szerint december 5-én, azaz hétfőn lépne hatályba a globális ársapka. Ezen a napon lép majd hatályba az orosz hajókon szállított nyersolaj behozatalára vonatkozó külön uniós embargó is. Amerikai tisztviselők korábban aggódtak amiatt, hogy ezen tervezetek életbe lépése felpörgeti majd az olajárakat, amely azonban végeredményben éppen az orosz félnek kedvez majd.

Miközben ellenkező céllal vezetnék be az ársapkát és az embargót. Éppen azért, hogy bár érkezzen a piacra orosz olaj, de cserébe ne tehessen zsebre busás haszont Moszkva.

Jelenleg 66,5 dollár az Ural típusú kőolaj hordónkénti ára, ez tehát 10 százalékkal magasabb a megszabott limitnél, az idei rekord azonban sokkal magasabb volt annál. Márciusban 111 dolláron jegyezték az Ural típusó kőolaj hordóját. Feltehetően az oroszok bevételeire nem gyakorolna azonnali hatást a bevezetett ársapka, hiszen az ázsiai vevők jelenleg körülbelül ugyanennyiért vásárolják az olajat. Szerdán ráadásul a balti Primorszk kikötőben még kevesebbet is kértek érte, 48 dollárt az Argus Media értesülései szerint.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com