Zelenszkij szerint az amerikai politikusok késlekedése lendítette fel az orosz hadsereget

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij az amerikai politikusok késlekedését teszi felelőssé azért, hogy az orosz hadsereg kezdeményezést ragadott a frontvonalon, és sürgősen további légvédelmi rendszereket sürget Ukrajna számára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNBC szerint az amerikai politikusokat vádolja azzal, hogy késlekedésük következtében az orosz hadsereg magához tudta ragadni a kezdeményezést a harcokban. Egy virtuális találkozón, amelyet Ukrajna vezetése tartott legfontosabb szövetségeseivel, Zelenszkij személyesen is felszólalt, és kifejtette, hogy az amerikai politikusok késlekedése miatt került előnybe az orosz hadsereg.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy az orosz légierő már több mint 9000 szárnyas bombát vetett be Ukrajna ellen, ami miatt Ukrajnának sürgősen szüksége van olyan légvédelmi rendszerekre, amelyek képesek lelőni az orosz repülőgépeket még a fegyverek kioldása előtt.

Az Egyesült Államok a héten jóváhagyta Ukrajna számára a következő egy évre szóló 61 milliárd dolláros támogatási keretet, és az első, 1 milliárd dollár értékű fegyvercsomag várhatóan már a jövő héten megérkezik az országba.