Semmelweis Egyetem: Kínos kérdések a szóbeli felvételin, vizsgálat indult

A Semmelweis Egyetemen a szóbeli felvételi során több diák is kényelmetlen helyzetbe került, amikor a vizsgabizottság tagjai személyes és megkérdőjelezhető kérdéseket tettek fel nekik. Az egyik vizsgaelnök ellen azonnali vizsgálat indult a panaszok nyomán, és a vizsgaelnököt kirúgták a bizottságból.

Az idei felvételi eljárások változása révén az egyetemek szóbeli beszélgetésre is behívhatták a jelentkezőket, amit a Semmelweis Egyetem is megtett. A jelentkezőknek önéletrajzot, motivációs levelet és tanári ajánlást kellett bemutatniuk, valamint 37 kisfilmet és egyetemi oktatóvideót kellett megtekinteniük. A szóbeli vizsgán a bizottságok érdeklődtek a videók iránt, és szituációs feladatokkal próbálták felmérni a diákok személyiségét és problémamegoldó képességét.

Az Eduline-nak nyilatkozó Helga, aki anonimitása érdekében ezt a nevet kapta, beszámolt arról, hogy a vizsgabizottság tagjai furcsa kérdéseket tettek fel neki. A beszélgetés során a testsúlyára is rákérdeztek, ami meglepte a másik vizsgabiztost is. Helga azt mondta, „folyamatosan az volt az érzése, mintha mindenbe bele akarnának kötni”, és a felvételiztetők arról érdeklődtek, hogy van-e orvos a családjában. Egy bizottsági tag, aki a beszélgetés során szinte végig telefonált, megkérdezte tőle, hogy hány kiló. Helga válasza után a férfi megjegyezte, hogy az elég nagy baj, hogy ő már túlsúlyos, de szerencsére kórosan túlsúlyosnak nem néz ki.

Palya Tamás, aki korábban matematika-kémia szakos tanár volt, egy érettségis csoportban osztott meg több hasonló történetet. Egyes diákokat a párkapcsolati státuszukról, másokat vallási hovatartozásukról kérdezgettek, és volt, aki egy olyan szituációs gyakorlatban vett részt, amelyben arról kellett döntenie, mit tenne, ha egy fiatal lány hallgatója fel akarna menni a lakására. Palya beszámolója szerint volt olyan lány, akitől megkérdezték, hogy van-e barátja, egy másik hidzsábban érkező, iszlám vallású tanulót a palesztin-izraeli konfliktusról kérdezgették.

A Semmelweis Egyetem reagált a történtekre, és tájékoztatást adott arról, hogy a panaszokat követően az egyik vizsgaelnök ellen vizsgálat indult. Az egyetem megerősítette, hogy „az egyik bizottság két tagjától is panasz érkezett a bizottsági elnök túlságosan kritikus megnyilvánulásai miatt.” Az eset azonnali kivizsgálása után az adott vizsgaelnök eredményeit kizárták, és az érintett diákok felvételi pontszámánál a másik két tag véleményét figyelembe véve állapították meg a pontszámot. A vizsgaelnököt a botrányos kérdések miatt kirúgták a bizottságból.

Az átlagosan 42 pontot kapó felvételizők között voltak, akik a tanulás mellett sportban, zenében, korábbi munkatapasztalataik révén, vagy a nyelvismeretük tekintetében nyújtottak kimagasló teljesítményt. A Semmelweis Egyetem kiemelte, hogy fontos számukra a legjobb képességű hallgatók felvétele, és a szóbeli felvételivel kapcsolatos eredmények összességében nagyon jók voltak, szinte csak pozitív visszajelzést kaptak a felvételizőktől és a kollégáktól is.