Jeszenszky Géza: Nem gondoltuk, hogy olyan kormányunk lesz, amely szerint el kell foglalni Brüsszelt

Jeszenszky Géza, az Antall-kormány egykori külügyminisztere a KlikkTV Mélyvíz című műsorában értékelte a jelenlegi magyar külpolitikát, kritikával illetve az oroszbarát és EU-ellenes irányvonalat.

Az Antall-kormány volt külügyminisztere, Jeszenszky Géza a KlikkTV Mélyvíz című műsorában vendégeskedett, ahol Németh Péter műsorvezetővel beszélgetett. Kijelentette, hogy a politikában, különösen a külpolitikában, a konszenzus kialakítása elengedhetetlen, és miniszterként is ezt az utat járta, hogy az ellenzék is egyetértésre jusson vele.

Jeszenszky szerint a 90-es évek külpolitikai célkitűzései, mint a nyugati orientáció, a jószomszédi viszonyok és a határon túli magyarok támogatása, ma is érvényesek kellene, hogy legyenek. Azonban úgy véli, Orbán Viktor miniszterelnök politikája szembemegy ezekkel az elvekkel. Megemlítette, hogy a rendszerváltás idején, illetve Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásakor nem számítottak arra, hogy egyszer egy olyan kormány lesz hatalmon, amely szerint "el kell foglalnunk Brüsszelt", és amely gátolja az országot a nyugati jólét felé való haladásban.

A volt külügyminiszter szerint Orbán Viktor, aki korábban az EU-csatlakozás élharcosa volt, most egy teljesen unióellenes politikát folytat, és ezzel Magyarországot egyfajta "trójai falóvá" teszi az EU-ban. Orbán Viktor a nyíregyházi kampányeseményen ismételte a Fidesz–KDNP szlogenjét, miszerint az európai parlamenti választás tétje az, hogy „háborús bizottság és háborús többségű parlament alakul-e Brüsszelben”. A miniszterelnök Nyíregyházán arra is figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül "tűzbe hozni az embereket" a június 9-ei európai választás szempontjából, akkor Magyarország bajba kerülhet.

A műsorban szó esett az ukránok uniós csatlakozásának kérdéséről, a kárpátaljai magyarok helyzetéről, a Budapest–Belgrád vasútvonalról, valamint az amerikai választásokról is. Jeszenszky Géza véleménye szerint az elmúlt 14 évben az ország a szakadék felé haladt a kormány politikája miatt, de úgy látja, még van lehetőség a megállásra. Orbán Viktor a választási kampány során Nyíregyházán is megjelent, ahol arra buzdította a választókat, hogy vegyenek részt az európai parlamenti választáson, és támogassák a Fidesz–KDNP-t, hogy elkerüljék a "bajba kerülést" az EU szintjén, és rábeszélte a város fideszes polgármesterét, Kovács Ferencet, hogy további öt évet szenteljen a városnak.

Az uniós ügyek államtitkára, Zsigmond Barna Pál szerint Magyarország felkészülten áll a soros elnökség előtt, és az EU-elnökség alatt mindent meg fognak tenni Európa békéjének és biztonságának helyreállítása érdekében. Az államtitkár szerint a magyar kormány álláspontja világos és egységes, az Európai Uniónak mindenekelőtt Európa békéjét és biztonságát kell szavatolnia. Zsigmond Barna Pál kijelentése szerint a 2011-es magyar elnökség sikeres volt, és ennek a tapasztalataira támaszkodva készül a kormány a következőre. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a békepárti, szuverenista erők megerősödésére is szükség van, és arra buzdított, hogy július 9-én váltsák le a brüsszeli háborúpárti elitet.