André Villas-Boas, a csodagyerek, az FC Porto új elnöke

Az FC Porto leköszönő elnöke, Jorge Nuno Pinto da Costa 42 év után távozik posztjáról, helyét pedig André Villas-Boas veszi át. Villas-Boas edzőként már bizonyított, a raliversenyzés azonban kevésbé volt sikeres számára, így most új szerepkörben tér vissza gyerekkori csapatához.

Jorge Nuno Pinto da Costa több mint négy évtizeden át vezette a portugál futball egyik legnagyobb múltú csapatát, az FC Portót, mely időszak alatt a klub számos sikert ért el, de botrányok is kísérték az elnökségét. Az elmúlt években a botrányok száma növekedett, és bár a csapat még 2022-ben is megnyerte a bajnokságot, a szurkolók fájdalmát okozza, hogy csak távolról figyelhetik a Sporting és a Benfica versenyfutását a győzelemért.

A Porto, hasonlóan más portugál klubokhoz, közösségi tulajdonban van, ahol a szurkolói egyesület birtokolja a részvények többségét. A klub és a város szoros kapcsolatát jól mutatja, hogy a Dragão stadion csempeborítására a bérletes egyesületi tagok nevét égették.

Pinto da Costa népszerűsége a sikerek ellenére is megcsappant, és leváltásához egy különleges kihívóra volt szükség. Az elnököt a szurkolók választhatják, és 42 évig támogatták is őt, de az utóbbi időben a klubon belüli szorítása miatt változásra volt szükség.

Pinto da Costa vezetése alatt a Porto jelentős hazai sikereket ért el, köztük 30 bajnoki címet és 19 portugál kupát, valamint kétszer nyertek európai trófeát is. Azonban az elnök megítélése ellentmondásos, hiszen a sikerek mellett botrányok is tarkították karrierjét, mint például az „Apito Dourado” ügy, ahol játékvezetők befolyásolásával vádolták.

Az elmúlt években Pinto da Costa több botrányba is keveredett, például azzal vádolták, hogy 40 millió eurót sikkasztott el az egyesületi pénzből, és a klub részvényeiből is vásárolt az éves beszámoló közzététele előtt. A csapat anyagi helyzete is romlott, többek között az UEFA pénzügyi fair play szabályzatát is megsértették.

André Villas-Boas már korábban is kötődött a Portóhoz, dédnagyapja I. Károly portugál királytól kapott algrófi címet, és a kikötővárosban született. Tinédzserként Bobby Robson angol edzővel éltek egy lakóparkban, aki pozitív benyomást szerzett róla, és megkérte, hogy csatlakozzon a megfigyelőcsapatához.

Villas-Boas a Portónál kezdte az edzői képzést, és José Mourinho stábjához is csatlakozott, akivel UEFA-kupát és Bajnokok Ligáját is nyert. Később a Chelsea és a Tottenham menedzsere is volt, de sikerek nélkül távozott mindkét klubtól. Edzősködött Oroszországban, Kínában és Franciaországban is, majd raliversenyzésbe kezdett.

Villas-Boas a fenyegetések ellenére is kitartott jelöltsége mellett, és az áprilisi szavazáson legyőzte Pinto da Costát. Így most egy nehéz pénzügyi helyzetben lévő klubot és súlyos elnöki örökséget kell kezelnie.