Google munkavállalók elbocsátása: tiltakozások az izraeli szerződések ellen

A Google-nél 50-re emelkedett azon munkavállalók száma, akiket az izraeli kormánnyal kötött szerződések elleni tiltakozásuk miatt bocsátottak el. A cég több irodájában is sztrájkok zajlottak, melyeket követően a vállalat kirúgásokkal reagált.

A Google alkalmazottai az elmúlt napokban több irodában is ülősztrájkot tartottak, tiltakozva a cég által az izraeli kormánnyal kötött, 1,2 milliárd dolláros értékű felhőszolgáltatásokra vonatkozó szerződések ellen. A munkavállalók különösen Izrael gázai hadműveletei miatt érezték aggályosnak a szerződést, amely a palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint már több mint 30 ezer áldozattal járt.

A Google kezdetben 30 munkavállalót bocsátott el, majd a tiltakozások folytatódása után további 20 alkalmazottal szakítottak meg a munkaviszonyt. A vállalat ezt a lépést a Gizmodo érdeklődésére megerősítette.

A cég szóvivője szerint a kirúgások oka, hogy az érintett munkatársak részt vettek a "bomlasztó tevékenységekben", és néhányukat azért bocsátották el, mert bár maszkot viseltek, vállalati azonosítójukat nem. A kirúgások indokai között "erőszakoskodás" és "zaklatás" is szerepel, azonban a tiltakozásokat szervező No Tech For Apartheid csoport ezt vitatja.

A tiltakozók egy virtuális sajtótájékoztatón hangoztatták, hogy békésen fejezték ki nemtetszésüket, és a kirúgások a vállalaton belüli nézeteltérések rendezésére irányuló kísérletek voltak. No Tech for Apartheid közleménye szerint összesen már 50 embert távolítottak el, amit a munkavállalói csoport a techóriás „agresszív és kétségbeesett megtorló akciójának" nevezett. A közleményükben kiemelik, hogy az elbocsátott dolgozók egy része csupán szemlélője volt a múlt heti demonstrációnak, illetve a vállalat New York-i és a kaliforniai Sunnyvale-i irodáiban megvalósult ülősztrájknak.

A Google-nál zajló múlt heti tüntetésekre reagálva Sundar Pichai vezérigazgató arra kérte a vállalat munkatársait, hogy tartsák távol a munkahelyüktől a politikát.