A magyar munkavállalók elégedettsége munkahelyükkel

A magyar munkavállalók csaknem fele elégedetlen a jelenlegi munkahelyével, és sokan tervezik a munkahelyváltást a következő egy évben, mivel nem az őket leginkább kielégítő munkakörben dolgoznak - derült ki a SkillX Technologies Zrt. által végzett felmérésből.

A felmérés szerint a válaszadók közel egyharmada (34%) tervezi, hogy a következő egy évben munkahelyet vált, míg további harmaduk (30,3%) is fontolgatja a munkahely csere lehetőségét. Marosi László, a SkillX vezérigazgatója szerint ezek az adatok meglepőek lehetnek a munkaadók számára, hiszen akár minden második-harmadik alkalmazottjuk is távozhat a közeljövőben.

A munkahelyváltás legfőbb indokaként a magasabb fizetés áll, de a munka-magánélet egyensúlyának javítása és a fejlődési lehetőségek is kiemelkedő tényezők. A válaszadók 65%-a úgy véli, csak akkor érezheti jól magát egy munkahelyen, ha azt csinálja, amit szeret, és hasonlóan magas arányban gondolják, hogy a folyamatos képzéseken való részvétel mindkét fél érdeke.

A felmérés rámutatott arra is, hogy a munkavállalók többsége (69%) úgy érzi, jelenlegi munkájában nem használja ki maximálisan képességeit, és minden ötödik ember (18%) munkaköre egyáltalán nincs összhangban azokkal a készségekkel, amelyekkel rendelkezik. Továbbá a magyar munkavállalók 77,7%-a jelezte, hogy szívesen fejlesztené magát egy jobban hozzáillő szakmában, különösen, ha a képzés nem túl hosszú időtartamú.

Marosi László hozzátette, hogy a személyes és szakmai fejlődésre való törekvés meghatározó lesz a jövő álláskeresői számára, mivel olyan munkahelyek jöhetnek létre, amelyekről még nem is tudunk, és a gyors alkalmazkodás, valamint a fejlődési készség lesz a hangsúlyos.

A készségalapú munkaerő közvetítés, amely a modern HR trendek egyik legfontosabb irányzata, már a válaszadók 18%-ának életében is megjelent. Ez a megközelítés a valós képességek alapján köti össze a munkavállalót a leendő munkaadóval, ami nemcsak a tehetséges jelöltek felkutatását könnyíti meg, hanem a munkavállalók hosszú távú elköteleződését is elősegíti.