Kulka János a Nemzet Színésze lett

Kulka János, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Nemzet Színésze címet kapta.

A Nemzeti Színház közösségi oldalának korábbi híradása szerint Kulka Jánost Tordy Géza március 30-án bekövetkezett halála után választották a Nemzet Színészei közé. Az RTL híradójának adott rövid nyilatkozatában Kulka János elmesélte, hogy Molnár Piroska hívta fel, gratulált neki és közölte vele, hogy ő lett a Nemzet Színésze. A színész meglepődött és örömmel fogadta a hírt, valamint sok gratulációt és üzenetet kapott az elismerés kapcsán.

A Blikknek adott nyilatkozatban Bodrogi Gyula kiemelte, hogy Kulka János emberileg és szakmailag is maximálisan megérdemli a címet, és úgy tudja, a színész nagy örömmel fogadta az elismerést. A Nemzet Színésze címet az a művész kaphatja meg, aki kimagasló tevékenységével hozzájárul a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez, a nemzeti irodalom tolmácsolásához és a magyar nyelv ápolásához. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.

Az elmúlt hónapokban több változás is történt a Nemzet Színészei cím birtokosai között. 2023 májusában Máthé Erzsi, júliusban Balázsovits Lajos, novemberben pedig Csomós Mari hunyt el. Ezt követően Udvaros Dorottya, Pogány Judit és Benedek Miklós részesültek a címben, azonban Benedek Miklós januárban elhunyt, így a címet Csikos Sándor kapta meg. Kulka János most csatlakozott ehhez a kiváló társasághoz, mint a Nemzet Színészei közé frissen beválasztott tag. A Blikk információi szerint a Kulkát megválasztó a tizenegy tagú bizottságból csak Molnár Piroska, Pogány Judit, Csikos Sándor, Bodrogi Gyula és Szacsvay László vett részt személyesen a szavazáson, a többiek más módon csatlakoztak be.