Tízezrek kényszerültek otthonaik elhagyására Brazíliában

Brazília déli részén, Rio Grande do Sul államban heves esőzések okoztak súlyos áradásokat, amelyek következtében legalább 39 ember életét vesztette, több mint 68-an eltűntek, és közel 25 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Az állami katasztrófavédelem pénteki közlése szerint az esőzések intenzitása a legmagasabb volt az elmúlt 80 évben, és a Brazilian Földtani Intézet adatai alapján egyes helyeken a vízszint a mérések 150 évvel ezelőtti kezdete óta a legmagasabbra emelkedett. A brazil állampi polgári védelmi ügynökség szerint az áradások rekordméretűek, és meghaladta az 1941-es rekordárvizet is.

Csütörtökön egy vízerőmű gátja részlegesen összeomlott Bento Goncalves város közelében, a Taquari-folyó pedig áradása során több várost elöntött, és egy hidat is maga alá temetett. Az erről készült videón látható, hogy a víz meglazítja a híd szerkezetét, majd az szinte egyben a vízbe zuhan. Az államban emiatt számos helyen áramkimaradásokat tapasztaltak. A hatóságok szerint Bento Goncalves városában egy második gát is össze fog omlani minden bizonnyal.

A helyi lakosok beszámolói szerint a mentőalakulatok helikopterei folyamatosan járőröznek a katasztrófa sújtotta területek felett, és sokan a háztetőkön várják a segítséget.

Az esőzések hétfőn kezdődtek, és a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az állam északi részén további esőzésekre lehet számítani. Eduardo Leite, az állam kormányzója a helyzet további romlására figyelmeztetett, de kiemelte, hogy a hatóságok mindent megtesznek a helyzet kezelése érdekében, és felhívást tettek közzé a veszélyeztetett területeken élő lakosság számára, hogy biztonságos helyen keressenek menedéket.

Az áradások komoly károkat okoztak az infrastruktúrában: utak és hidak semmisültek meg, és földcsuszamlásokról is beszámoltak. További aggodalomra ad okot egy másik gát állapota Bento Goncalves városában, amely az összeomlás veszélyével néz szembe. Porto Alegre-ben, az állam fővárosában a Guaiba folyó áradása utcákat öntött el, és a város nemzetközi repülőtere ideiglenesen leállította működését. Brazíliában egy éven belül ez a negyedik ekkora méretű környezeti katasztrófa, szeptemberben és novemberben is árvíz sújtotta az országot, ekkor összesen 75-en haltak meg.

(AP)