A kormány kiterjeszti a "fóliázást" további gyerektermékekre

Megjelent a kormány rendeletmódosítása, amely szerint a "fóliázás" kötelezettsége mostantól minden gyermekeknek szánt termékre vonatkozik, beleértve a játékokat is, ha azok meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés.

Az új szabályozás értelmében a gyermekeknek szóló termékek, amelyek a születési nemnek nem megfelelő önazonosságot, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást ábrázolják vagy népszerűsítik, illetve a szexualitást közvetlenül, naturálisan vagy öncélúan bemutatják, zárt csomagolásban kerülhetnek forgalomba, és nem helyezhetők ki a kirakatokba vagy a közszemlére.

A rendelet továbbá előírja, hogy ezek a termékek nem árusíthatók olyan helyeken, amelyek nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmények, templomok vagy vallásgyakorlásra szolgáló helyek bejáratától számított 200 méteres közúti (közterületi) távolságon belül találhatók.

Ez a szabályozás tavaly lépett életbe, és nyáron már megkezdődött az LMBTQ-szereplőket tartalmazó fiataloknak szóló könyvek lefóliázása a könyvesboltokban. Most a kormány egy rendeletmódosítással kiterjesztette ezt a gyakorlatot minden más, gyermekeknek szánt termékre is.

A rendelet túlbuzgó alkalmazását korábban a Lira Könyvkiadó "hekkelte" meg, amikor megnyert egy 12 millió forintos pert a kormányhivatal ellen, amely egy vesszőhiba miatt nem tudta érvényesíteni a kiszabott büntetést. Ezt követően a Lira egy újabb pert nyert meg, amikor megfellebbezte a megyei kormányhivatal által kiszabott 100 ezer forintos fogyasztóvédelmi bírságot, amelyet a tatabányai Líra Könyváruházra róttak ki.