Az Erő legyen veled! - Nagy nap ez a mai a galaktikus birodalomban

Darth Vaderék elfoglalták a római Angyalvárat, Pedro Pascal eldúdolta a híres John Williams-dallamot, Mark Hamill pedig a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatót. Ma van a nemzetközi Star Wars-nap.

A Star Wars-filmekből ismert, legendás jókívánság a "May the force be with you!" ("Az erő legyen veled!"), ami nagyon hasonlít a "May the fourth be with you!" ("Május 4-e legyen veled!") mondatra. Ez a szójáték adja a nemzetközi Star Wars-nap dátumát, amely május negyedikére esik.

A szójáték eredetének politikai vonatkozása is van, hiszen 1979. május 4-én Margaret Thatcher választották meg az Egyesült Királyság első női miniszterelnökének, és győzelme után a pártja ezzel a hirdetéssel köszöntötte a London Evening News-ban: "May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations." ("Május negyedike legyen veled, Maggie. Gratulálunk."). Bár a közhiedelem szerint innen eredeztethető a nemzetközi Star Wars-nap, erre nincsenek konkrét bizonyítékok.

A Star Wars-univerzum hivatalos megemlékezése mellett a világ számos pontján különleges események zajlanak ezen a napon. Pedro Pascal például Rómában, az Angyalvár elfoglalásával ünnepelte a jeles napot, míg Mark Hamill, aki Luke Skywalkert alakította, a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatót.

A nap még nem ért véget, így bármi megtörténhet, például Budapesten is. Tavaly Karácsony Gergely főpolgármester fénykardot ragadott, és új fotója mellé azt írta: "Az erő legyen veletek a Star Wars napon is!". Idén ismét Karácsony Gergely tiszteleg a Star Wars-nap előtt, jedi karddal a kezében állva a filmet idéző jelmezbe bújt szereplők mellett. Szentkirályi Alexandra a Szomszédokat idézte meg, Vitézi Dávid pedig hallgatott a birodalomról. Az Országos Mentőszolgálat is csatlakozott a megemlékezéshez, egy mentőautóról osztottak meg egy képet, melynek ablakában egy plüss Yoda pihen. Az Erő legyen velük a nap hátralévő részében is!