Goebbels egykori villáját ingyen adja a berlini kormány

A berlini kormány felajánlotta, hogy ingyen odaadja Joseph Goebbels, Adolf Hitler propagandaminisztere egykori villáját, amennyiben találnak rá megfelelő új gazdát. Ha nem sikerül új tulajdonost találni, a berlini kormány lerombolja a német fővárostól mintegy 40 kilométerre északra található épületet.

A villa sorsa évtizedek óta vita tárgya, a berlini kormány pedig többször is megkísérelte átadni a területet a szövetségi hatóságoknak vagy Brandenburg tartománynak, ahol az ingatlan található. Stefan Evers berlini pénzügyminiszter most olyan javaslatokat vár a lehetséges jövőbeli tulajdonosoktól, amelyek tiszteletben tartják a helyszín történelmi jelentőségét.

A luxusvilla, amelyet Hitler egyik legközelebbi szövetségese, Goebbels 1939-ben építtetett, egy erdős területen helyezkedik el, a Bogensee tóra nézve. A náci vezető Berlinben élt a családjával, és ezt a vidéki házat náci vezetők, művészek és színészek szórakoztatására, valamint titkos szerelmi találkozók helyszíneként használta.

A második világháború után a területet kórházként, majd a keletnémet kommunista párt ifjúsági szárnya által kiképzőközpontként használták. Az 1990-es német újraegyesítés után a terület Berlin tartomány tulajdonába került, és azóta a kirándulók számára is látványossággá vált, akik gyakran lesnek be az épület ablakain.

Stefan Evers szerint, ha a felajánlás ismét kudarcot vall, akkor a kormány a villa lebontására kényszerül. Az ingatlan sorsa azonban nem csak a történelmi jelentősége miatt fontos, hanem azért is, mert Németországban egyre nagyobb hangsúlyt kap az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások felhasználása. A német kormány új reformcsomagjával például megkönnyíti a háztartásoknak a villanyszámlák 10-15 százalékát megspóroló, átlagosan 300 eurós mini áramtermelő rendszerek, például az erkélyekre kiakasztható napelempanelek telepítését. Ez a lépés különösen fontos lehet a berlini lakosok számára, ahol már tavaly 360 ezren regisztráltak az ilyen rendszerekre. A Goebbels-villa esetleges új funkciója is összhangban lehetne ezzel a törekvéssel, amennyiben a helyszín megőrzése mellett döntenek.