Radnóti Miklós győri emlékművének rongálása

Győrben ismét megrongálták Radnóti Miklós költő emlékét, ezúttal a Zrínyi kórház előtt felállított mellszobrát döntötték le.

A Győr-Szol közösségi oldalán csütörtök délután tették közzé a hírt, hogy Radnóti Miklós mellszobrát ledöntötték a győri Zrínyi kórház elől. A közműcég által közzétett fotók is alátámasztják az esetet. A rendőrséghez már bejelentették az eseményt, és az elkövetőt keresik. A Győr-Szol gondoskodik a szobor helyreállításáról.

Radnóti Miklós emlékének győri helyszíne nem véletlen, hiszen a költőt a II. világháború végén, a náci kollaboránsok által vezetett erőltetett menet során ide irányították. Radnótit, aki a menet végére már alig tudott járni, 1944. november 9-én agyonlőtték, és tömegsírba temették 21 társával együtt Abda határában.

Ez nem az első eset, hogy Radnóti emlékhelyét megrongálták Győrben. Több mint tíz évvel ezelőtt a város határában lévő szobrát egy autóval tarolták le. A rongálást követő napokban a tettes, egy akkor 24 éves férfi, magától jelentkezett a hatóságoknál. A férfi azt állította, hogy egy szórakozóhelyről hazafelé tartva, a ködös időjárás és a hiányos helyismeret miatt ütközött neki az emlékműnek. A rongálásért végül szabálysértési eljárásban felelt.

Néhány hónappal ezelőtt Pannonhalmáról is érkezett hasonló hír, ahol a helyi Radnóti szobornál nem csak rongálás, de lopás is történt.

A Győri Rendőrkapitányság a közelmúltban egy másik ügyben is nyomozást folytat, ahol egy Győr-Moson-Sopron vármegyei hölgyet telefonos csalók többször is megkerestek, és különböző indokokra hivatkozva rábírták, hogy bankszámláján lévő pénzét – a védelem érdekében – egy általuk megjelölt számlaszámra mentse át. Az első hívást a hölgy megszakította, de a csalók második próbálkozásukra meg tudták győzni, és így összesen 1 390 000 forintot utalt át nekik. A rendőrség a lakosságot folyamatosan figyelmezteti, hogy legyenek óvatosak az ilyen jellegű csalásokkal szemben, és azonnal jelentsék be a rendőrségnek, ha bűncselekmény gyanúja merül fel.