Kirill pátriárka imádkozott a haza védelmében elesett orosz katonákért

Kirill pátriárka a húsvéti szertartáson, melyen Vlagyimir Putyin is részt vett, az orosz katonákért imádkozott, akik a hazájuk védelmében veszítették életüket. A pátriárka az orosz-ukrán konfliktus mielőbbi befejezéséért is könyörgött.

Kirill pátriárka szombati éjjeli húsvéti szertartáson említette meg, hogy Oroszország nehéz időszakon megy keresztül, amit talán sorsdöntőnek is nevezhetünk. Az egyházi vezető arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak az ország hatóságaiért és a hadseregért, akik a békés időszakban is áldozatokat hoznak a haza védelmében.

A pátriárka külön kiemelte, hogy az imádságokban megemlékeznek azokról a katonákról, akik az egészségüket és életüket is elveszítették az ország védelmében. Kirill továbbá reményét fejezte ki, hogy az Úr segítségével mielőbb véget érjen az orosz-ukrán "testvérháború".

Vlagyimir Putyin orosz elnök húsvét alkalmából köszönetet mondott Kirill pátriárkának a nehéz időszakban történő gyümölcsöző együttműködésért, hangsúlyozva, hogy fontos az erők egyesítése a hazáért.

A cikk említi, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, korábban támogatását fejezte ki Kirill pátriárka iránt, és segített abban, hogy az orosz ortodox egyházi vezető ne kerüljön fel az Európai Unió szankciós listájára. A háborúpárti pátriárka később kitüntette a magyar miniszterelnököt.