Lángszóró robotkutyát készített egy amerikai cég

Az amerikai Throwflame vállalat piacra dobott egy lángszóróval felszerelt robotkutyát, amely 9 méteres lángok kibocsátására képes és Thermonator becenevet kapott.

Az újító eszköz az első a maga nemében, és bár a katonai alkalmazások zord jövőképet sejtetnek, a gyártó szerint személyes és kereskedelmi használatra is szánják, például talajtisztításra, jég- és hóolvasztásra, erdőtüzek megelőzésére vagy filmgyártásra. A robotkutya ára 9420 dollár, ami körülbelül 3,5 millió forintnak felel meg.

A Thermonator névre keresztelt robotkutya LiDAR-technológiát használ a tájékozódáshoz, hasonlóan az autonóm járművekhez. Az akkumulátora akár egy órán át képes működni, ami korlátozza a hosszabb távú feladatok ellátását. A belsőnézetes kezelőfelület segítségével azonban képes az akadályok elkerülésére és távoli területeken való tevékenykedésre.

A Throwflame vállalat állítása szerint a robotkutyát filmgyártásra is lehet használni. Azonban a drónokhoz hasonlóan valószínű, hogy a hadsereg is érdeklődni fog a technológia iránt, ami hozzájárulhat a háborúk modernizálásához. Az amerikai fegyveres erők a közelmúltban drónokat és robotkutyákat is használtak a kiképzési gyakorlatok során, amelyek a katonai egységek „halálosabbá és hatékonyabbá tételére” tervezett próbagyakorlatok voltak. A Project Convergence Capstone 4 (PC-C4) gyakorlaton olyan nemzetek képviselői is részt vettek, mint az Egyesült Királyság és Japán. A gyakorlatban használtak egy közepes méretű, minden időjárásban bevethető földi drónt, vagyis a „robotkutyát”.

Ez a rendkívül strapabíró robotkutya, amely ellenáll a különböző városi és természeti környezetnek, védelmi, belbiztonsági és vállalati alkalmazásokra készült. Az ígéretes eredmények azt jelzik, hogy a fejlett technológiát a jövőben beépítik a hadsereg egységeibe is. Az Oroszország és Ukrajna között zajló háború a drónok megnövekedett használatához vezetett, ami kihívás elé állítja a hagyományos hadviselési módszereket, így a jövőben csak nő majd a fegyveres erők által bevetett drónok száma szerte a világon. Ezért a jövőben a Thermonator a földi drónok egyik legjelentősebb versenyzője lehet egy esetleges katonai felhasználás során.