Ukrajna mesterséges intelligenciával kiegészített szóvivőt mutatott be

Debütált Victoria Shi, az ukrán külügyminisztérium új, mesterséges intelligencia által generált szóvivője, aki egy énekesnőről és valóságshow-szereplőről mintázott karakter.

Az ukrán külügyminisztérium bejelentette, hogy a hivatalos nyilatkozatokat mostantól Victoria Shi, az új, mesterséges intelligencia által generált szóvivő fogja felolvasni. A minisztérium kiemelte, hogy a nyilatkozatokat továbbra is emberek írják és ellenőrzik, de ez lesz az első alkalom a történelemben, hogy egy digitális szóvivő olvassa fel azokat.

Dmitro Kuleba, az ukrán külügyminiszter, elmondta, hogy a mesterséges intelligencia főként a vizuális elemek előállításában nyújt segítséget, és az új szóvivő bevezetése jelentős technológiai előrelépést jelent a diplomácia területén. Kuleba szerint ez olyan technológiai ugrást jelent, amilyet még egyetlen diplomáciai szolgálat sem tett a világon.

A Victoria Shi karaktert Rosalie Nombre énekesnő és valóságshow-szereplő megjelenéséről és hangjáról mintázták. Nombre, aki donyecki születésű és több mint 50 ezer követővel rendelkezik az Instagramon, ingyen járult hozzá a projekt létrejöttéhez.

Az ukrán külügyminisztérium a döntést a diplomaták idejének és erőforrásainak megtakarításával indokolta. A hamisítványok elkerülése végett a nyilatkozatok mellé QR-kódot fognak csatolni, amely a minisztérium honlapján található szövegekhez kapcsolja azokat. Az új szóvivő elsősorban konzuli ügyekkel kapcsolatos időszerű frissítéseket fog biztosítani, és hivatalosan kommentálja majd a médiának.