Vércsoportváltás: forradalmi felfedezés a transzfúziós orvoslásban

Skandináv kutatók áttörést értek el a vércsoportok megváltoztatásában, lehetővé téve A és B típusú vér univerzális donorvérré alakítását.

Hogy melyik vércsoporthoz tartozik valaki, az születésétől kezdve adott és állandó. Azonban a Dán Műszaki Egyetem és a svéd Lund Egyetem kutatóinak köszönhetően úgy tűnik, hogy a vér típusa mégsem annyira állandó, hiszen sikerült A és B típusú vért univerzális donorvérré alakítaniuk.

A vércsoportok kompatibilitása kritikus szempont a vérátömlesztéseknél. Az A, B, AB és 0 vércsoportok, valamint az Rh-faktor (pozitív vagy negatív) meghatározza, hogy ki milyen típusú vért kaphat. A 0 Rh negatív vércsoportot univerzális donorvértípusnak tekintik, mivel vörösvértestjein nincsenek antigének, így bárki számára átadható, azonban ez a vércsoport csak a lakosság körülbelül 8 százalékánál fordul elő.

Az új módszerrel az A és B típusú vért tudják univerzális donorvérré alakítani, az erős enzimek segítségével, amelyeket emberi bélbaktériumokból (Akkermansia muciniphila) izoláltak. Ezek az enzimek képesek eltávolítani a vörösvértestek antigéneit és a vércsoportok megkülönböztetéséért felelős cukrokat.

A kutatók felfedezték, hogy a bélnyálkahártya felszínén található cukrok kémiailag hasonlítanak az antigénekhez, és 24 enzimet teszteltek több száz vérminta feldolgozására. Az enzimek között olyanokat találtak, amelyek képesek eltávolítani nemcsak a szokványos antigéneket, hanem azokat a korábban fel nem ismert antigén-változatokat is, amelyek kockázatot jelentenek a transzfúziók során. Az új eljárás egyelőre a B csoportba tartozó vérnél bizonyított, az A csoportú vér kielégítő kezelése még további munkát igényel.

A Nature Microbiology folyóiratban publikált eredmények szerint az enzimkezelés számos előnnyel járhat. A típusspecifikus vér univerzális donortípussá alakításával a kórházak racionalizálhatják vérellátási láncaikat, csökkenthetik a fel nem használt vérből származó hulladékot, és elkerülhetik a nem megfelelő vérátömlesztéssel járó súlyos kockázatokat.