Amikor a fagyi visszanyal: migráncsörte Dublin és London között

Az ír igazságügyi miniszter szerint az illegális migránsok négyötöde Észak-Írország felől érkezik az országba, ezért olyan törvényt helyezett kilátásba, amely alapján az érkezők visszatoloncolhatók az Egyesült Királyságba. London visszautasította a felvetést, és emiatt elmaradt a kérdést tisztázandó miniszteri találkozó.

Az Írországot célzó migránsok azt igazolják, hogy a ruandai terv elrettentő hatása jól működik – így reagált a brit miniszterelnök a Sky Newsnak adott interjújában. Rishi Sunak, az önkormányzati választások kihívása előtt álló miniszterelnök, győzelemként könyvelte el a migránsok aggodalmát, akik más úti célt keresnek, miután az illegális bevándorlókat Ruandába telepítik át. Az ő rohamuktól tartanak Dublinban.

Helen McEntee igazságügyi miniszter szerint az Írországba érkező illegális bevándorlók 80 százaléka Észak-Írországon át az Egyesült Királyságból érkezik, ezért kilátásba helyezett egy olyan szabályozást, amely lehetővé tenné az engedély nélkül érkezők deportálását Nagy-Britanniába. A brit miniszterelnök erre csak legyintett, és kijelentette, hogy nem fogadják vissza az Európai Unióból, azaz Írországból küldött menekülteket.

„Ez nem érdekel minket. Nem fogadjuk vissza az Európai Unióból, azaz Írországból küldött menekülteket, elvégre az uniós tagország Franciaország sem fogadja vissza az onnan Nagy-Britanniába érkező illegális migránsokat” – idézte az Irish Independent Sunakot. A miniszterelnök hozzátette, hogy a ruandai rendszer működtetésére koncentrálnak.

A brit belügyminiszter és az ír igazságügyi miniszter Londonban tervezett találkozóját az utolsó pillanatban elnapolták. James Cleverly brit belügyminiszter egyéb elfoglaltságra hivatkozva mondta le a megbeszélést, így Helen McEntee el sem utazott a brit–ír kormányközi konferenciára.

Az Ír Menekültügyi Tanács megkérdőjelezte a 80 százalékos hivatkozást, és arra figyelmeztetett, hogy az illegális migránsoknak az Egyesült Királyságba történő visszatoloncolását célzó sürgősségi törvény valószínűleg nem lesz jogilag megalapozott. A brit kormány fogja eldönteni, ki léphet be az ország területére attól függetlenül, hogy milyen szabályozást fogad el az ír kormány. „Nem az a szándékunk, hogy növeljük az illegális bevándorlók számát az Egyesült Királyságban” – jelentette ki Mel Stride, brit munkaügyi miniszter.

„Elhamarkodott” azt állítani, hogy a „ruandai terv” működőképes – véli a brit Munkáspárt árnyék külügyminisztere. David Lammy szerint a felmelegedéssel látni fogjuk, hogy sok embert nem fog visszatartani attól, hogy átkeljenek a La Manche-on. Ír szemszögből kulcsfontosságú, hogy az illegális bevándorlókat visszaküldhessük az Egyesült Királyságba – érvelt az ír igazságügyi miniszter. Olyan jogszabályt fogunk kidolgozni, amely az Egyesült Királyságot „biztonságos országnak” fogja minősíteni, így elhárulnak a deportálás akadályai – mondta McEntee.

A taoiseach, az ír kormányfő, a készülő törvényt védelmébe vette, és kijelentette, hogy minden országnak joga van a saját migrációs politikájára. Simon Harris ragaszkodik ahhoz, hogy a két ország közötti hatályos megállapodás alapján az Egyesült Királyság fogadja vissza azokat az illegális migránsokat, aki onnan érkeznek Írországba.

London júliusban tervezi elindítani Ruandába azoknak a migránsoknak az első csoportját, 5700 embert, akik engedély nélkül tartózkodnak a szigetország területén. A belügyminisztérium azonban most csak 2143 illegális migráns hollétét képes azonosítani – jelentette a Sky News.