Orbán: A progresszív liberálisok érzik a veszélyt

"Magyarország ma már nevet szerzett a nemzetközi politikában. Ez szokatlan" – kezdte beszédét Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti CPAC Hungary konferencián csütörtökön, amelyet a jobboldal (szélsőjobb) szervez.

Orbán Viktor szerint ez érdekes, mert Magyarország kicsi, de elmagyarázta, miért érdeklődnek manapság az emberek Magyarország iránt:

  • Talán azért, mert vonzó, egzotikus. Lehet a nyelv, amit senki sem ért";
  • Ellentétben a progresszív-liberális óceánnal, "itt maradt egy konzervatív sziget".

Orbán hozzátette, hogy Magyarországon érvényesül a jogállamiság, mert lehetséges volt a CPAC megszervezése: itt mindenki "bérelheti a neki tetsző helyet" és "mondhatja, amit akar". Orbán kiemelte, hogy a CPAC egy konzervatív konferencia, amelyet nem akarnak akadályozni, és amelyet "nem fognak egyik napról a másikra kirúgni" – "ahogy azt Brüsszelben teszik".

"Még ha akarnám is, nem mondhatnám meg egy magyar bíróságnak, mi a helyes döntés. Sőt, még ha meg is tenném, ők az ellenkezőjét döntenék el."

Orbán üdvözölte a közönségben lévő szövetségeseit, köztük a korábban korrupcióért elítélt szlovén miniszterelnököt, Janez Janšát, és a lengyel PiS kormány utolsó vezetőjét, Mateusz Morawieckit. A közönség soraiban grúz, izraeli és chilei képviselők is helyet foglaltak.

Orbán emlékeztetett arra, hogy az első CPAC Hungary-n a magyar siker receptjéről beszélt, egy évvel ezelőtt pedig Magyarországot a liberalizmus elleni laboratóriumnak nevezte. De 2024 "nem az elmélet, hanem a gyakorlat éve", mert világszerte választások lesznek, és "meg kell nyernünk őket".

"A progresszív liberálisok érzik a veszélyt. Ennek a korszaknak a vége az ő végüket is jelenti. Ez a progresszív szellemiség végének a vége."

– fejezte be Orbán, majd kifejtette, hogy szerinte miért veszélyesek a jelenleg hatalmon lévő progresszív liberálisok. "Ez történik velünk magyarokkal Brüsszelben. Ez történik Trump elnökkel Amerikában" – mondta Orbán, utalva arra, hogy Donald Trump jelenleg jogi eljárásokkal szembesül az Egyesült Államokban. Az idei republikánus elnökjelöltet azzal vádolják, hogy gazdasági bűncselekményt követett el 2016-os kampányában, amikor hallgatási pénzt jogi díjként tüntetett fel.

Sajt és kommunista

Orbán azt is elmondta, hogy a kommunista (és manapság a progresszív) emberek ma öt lépést tesznek annak érdekében, hogy "kiénekeljék a sajtot a szánkból" (utalva a híres "A róka és a holló" mesére).

Orbán szerint ez az öt lépés:

  1. "A normális újradefiniálása";
  2. "Az ötleteik állami eszközökkel való terjesztése";
  3. "Az a terjesztése, hogy mivel veszélyes nézeteket vall, biztonsági fenyegetést is jelent";
  4. "Az újságírók utánad küldése";
  5. És végül "az állami hatóságok is lépéseket tesznek".

Példaként azonban Orbán nem a jól megalapozott állami propagandamédiát vagy bizonyos sajtóorgánumokat említette, amelyeket önkényesen kizártak a kormányhoz kapcsolódó eseményekről, hanem a "demokrácia őreit", bármit is jelentsen ez.

Orbán szerint a liberális rendszer kudarcot vallott, "káoszt hozott a világra". Azt mondta, hogy "még egy szépségversenyen is több tudás van a világbéke terén", mint amennyit ezek a vezetők tudnak. Hozzátette, hogy "véletlenszerű akadémikusoknak" és hasonlóknak nem kellene megmondaniuk, mi a helyes, hanem a nép által megválasztott politikusoknak kellene ezt tenniük.

A magyar miniszterelnök azzal zárta beszédét, hogy "elkezdődik a választási csata", amelyben feladatuk lesz "kiűzni" a kommunista embereket, hogy "végre eljöjjön a szuverenisták kora". Orbán beszédét Donald Trump híres mottójával fejezte be: "Tegyük Amerikát ismét naggyá", és hozzátette: "Tegyük Európát ismét naggyá".

Mi az a CPAC Hungary?

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a CPAC Hungary-t, az amerikai Republikánus Párt jobboldali (szélsőjobb) szárnyának éves CPAC szuperkonferenciájának magyar kiadását Budapesten április 25. és 26. között. Eddig minden alkalommal Orbán Viktor miniszterelnök volt a fő előadó. A jobboldali konferenciát, mint az előző években, a nagylelkűen közpénzből finanszírozott Alapjogokért Központ szervezi.

A CPAC eredetileg az amerikai jobboldal éves gyűlése volt a 1970-es években, az első európai fórumot, a CPAC Hungary-t az Alapjogokért Központ szervezte 2022-ben. A program bejelentése szerint idén "a világ néhány legkiemelkedőbb jobboldali vezetője, tudósa és befolyásolója látogat" a CPAC Hungary-re. Tavaly például az egykori amerikai elnök, Donald Trump és a műsorvezető Tucker Carlson videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket.

Gyors, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról közvetlenül az Ön postaládájába, iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!