291 méteres sírepülés: új világrekord Kobajasi Rjoju tollából

A japán Kobajasi Rjoju, a 2022-es téli olimpia aranyérmese, megdöntötte a sírepülés világrekordját Izlandon, a Hlidarfjall síközpontban.

Kobajasi egy speciálisan kialakított pályán hajtotta végre a rekordugrást, amely során 291 métert repült, ezzel majdnem 37 méterrel megdöntve az előző rekordot, amit az osztrák Stefan Kraft tartott 253,5 méterrel. A hihetetlen távolság ellenére is könnyedén tudott a lécén maradni.

A síugró a teljesítményét követően elmondta, hogy mindig is szeretett volna a határokat feszegetni, és régóta vágyott már erre a rekordra. Kobajasi Rjoju ezzel a hatalmas ugrással beírta magát a sírepülés történetébe. „Nehéz szavakba önteni, amit érzek. Az álmom vált valóra” – nyilatkozta a sportoló, aki hihetetlen élménynek nevezte a rekorddöntést.

A Red Bull szervezésében megvalósult csúcsdöntés során az eredeti cél a 300 méteres távolság elérése lett volna, amit végül nem sikerült teljesítenie. Azonban a nemzetközi síszövetség, az FIS a honlapján jelezte, hogy az ugrást nem lehet hivatalos világrekordként elismerni, mivel az nem versenykörülmények között, és nem az FIS-szabályoknak megfelelően történt. Ennek ellenére Kobajasi Rjoju teljesítménye kiemelkedőnek számít a sírepülés világában.