A kegyelmi eljárás változásai

Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány az Alaptörvény módosítását tárgyalta, amely megakadályozza, hogy bizonyos bűncselekmények elkövetői elnöki kegyelmet kapjanak, és eltörlik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzést is.

A kormányinfón Gulyás Gergely arról számolt be, hogy az Alaptörvény módosítására kerül sor, amelynek értelmében nem kaphatnak elnöki kegyelmet azok a személyek, akik kiskorúak ellen követtek el szexuális bűncselekményt vagy ebben segédkeztek. A módosítás a Fidesz-frakció által benyújtott gyermekvédelmi törvényjavaslattal is kiegészül, amely szigorítja a pedofilok büntetését: a bűncselekmények nem évülnek el, feltételes szabadlábra helyezés és reintegrációs őrizet nem lehetséges, valamint az elkövetők soha nem szerezhetnek tiszta erkölcsi bizonyítványt.

Gulyás hozzátette, hogy a kormány eltörli az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés kötelezettségét a köztársasági elnöki kegyelem esetében. Eddig a gyakorlat az volt, hogy a kegyelmi kérvényt az igazságügyi miniszter terjesztette fel, és ő javasolhatta az érintett személy kegyelmezését. Az elnöki döntés után a dokumentumok visszakerültek az Igazságügyi Minisztériumba, ahol a tárcavezető ellenjegyzése szükséges volt a kegyelem érvénybe lépéséhez, ezzel vállalva a politikai felelősséget.

A változások hátterében egy korábbi eset áll, amikor K. Endre, a bicskei gyermekotthon igazgató-helyettese kapott kegyelmet. Ebben az esetben Varga Judit, az akkori igazságügyi miniszter ellenjegyzése is szükséges volt. Sajtóértesülések szerint Varga az ellenjegyzést annak ellenére adta meg, hogy korábban nem támogatta a kegyelmet, de ezt sem ő, sem a minisztérium nem cáfolta vagy erősítette meg.