Közép-Európa polgárai féltik a médiaszabadságot 

Magyarországon a Fidesz-szavazók a legkevésbé, míg az ellenzéki összefogás szavazói a leginkább aggódnak a média szabadságáért. A magyarok a közmédiát tartják a legmegbízhatatlanabbnak, de a közösségi médiában a lengyelek után a legnagyobb bizalmat szavaznak meg.

A Committee for Editorial Independence alapítvány által végzett kutatás szerint a V4-es országokban élők többsége aggódik a médiaszabadság helyzete miatt. A szlovákok (65%) és a magyarok (62%) fejezték ki a legnagyobb aggodalmat, míg Lengyelországban a tavalyi évhez képest jelentősen csökkent az aggodalom (71%-ról 53%-ra).

A felmérés eredményeit a HVG Kiadó székházában ismertették, melyet a szlovák MEDIAN végezett el, több mint 4 ezer felnőtt megkérdezésével telefonon vagy online.

Szlovákiában és Lengyelországban a tavalyi választások hatására változott a médiaszabadság iránti aggodalom mértéke. Szlovákiában nőtt, Lengyelországban pedig csökkent azoknak az aránya, akik nagyon aggódnak a médiaszabadságért.

Magyarországon az idősebb korosztály, különösen a 65 év felettiek (69%) fejezték ki a legnagyobb aggodalmat, míg Szlovákiában a fiatalabbak, 18 és 44 év közöttiek aggódnak a leginkább. Csehországban és Lengyelországban vegyes a kép.

Pártpreferencia alapján is eltérő a médiaszabadság iránti aggodalom: Magyarországon a Fidesz szavazói a legkevésbé (44%), az ellenzéki összefogás szavazói pedig a leginkább (94%) aggódnak. Szlovákiában hasonló a helyzet, ahol Robert Fico pártjának szavazói alig, míg a legnagyobb ellenzéki párt szavazói nagyon aggódnak.

A magyar válaszadók szerint a média szabadságára a legnagyobb fenyegetést a magyar kormány jelenti, ezt követik az üzleti érdekek és a digitális platformok.

A média politikai függetlenségének fontosságát Magyarországon értékelik a legalacsonyabban, ahol az elmúlt években 72% és 77% között mozgott az arány, míg más országokban stabilan 80% körül van.

A magyar válaszadók 63%-a nem ért egyet azzal, hogy a kormánynak joga van befolyásolni a közszolgálati média híreinek tartalmát, míg Csehországban ez az arány a legmagasabb (78%).

A V4-országok közül Magyarországon a legkevésbé, Lengyelországban pedig a leginkább aggódnak az információs környezet Oroszország általi befolyásolása miatt. Soros György befolyása miatt a lengyelek, az EU befolyása miatt pedig a lengyelek és a csehek aggódnak jobban, mint a magyarok.