Életveszélyes fenyegetés a jándi táblaháborúban

Jánd településén egy táblaháború középpontjában álló események sorozata vezetett életveszélyes fenyegetésekig és elbocsátásokig. A helyzet akkor vált feszültté, amikor a polgármester egy, az Orbán Viktor által elhíresült mottót tartalmazó táblát helyeztetett ki, amit egy jobbikos képviselő módosított.

A polgármester által kiállított tábla a "No migration, No gender, No war" feliratot viselte, amit a településen élő jobbikos megyei önkormányzati képviselő, Adorján Béla "Otthont, Hitet, Békét" szövegre cserélt le a tábla hátoldalára. Az események ezután gyorsan súlyosbodtak, a táblaháború életveszélyes fenyegetésekig és rokonok elbocsátásáig fajult.

A miniszterelnök, Orbán Viktor egy Facebook-bejegyzésben és a településen tett látogatása során reagált az eseményekre, ahol kifejtette, hogy az eredeti és a módosított feliratok ugyanazt az üzenetet hordozzák. Szerinte a migráció és az otthon, a gender és a hit, valamint a háború és a béke fogalmak párhuzamba állíthatóak.

Adorján Béla, a Jobbik-Konzervatívok megyei önkormányzati képviselője szerint azonban Orbán Viktor párhuzamai nehezen értelmezhetőek. Adorján azt is elmondta, hogy Asztalos Sándor, a jándi polgármester életveszélyesen megfenyegette őt telefonon, felmenőit szidalmazva, szemkinyomással és megöléssel fenyegetett, továbbá ígéretet tett arra, hogy tönkre teszi az életét.

A helyi roma kisebbség elnöke, Dacsó Linda Gabriella is megerősítette, hogy őt is érték retorziók a polgármester részéről. Testvérét, aki közmunkásként dolgozott, állítása szerint a polgármester bosszúból kirúgta, és azt is elmondta, hogy telefonhívásokat kap, amelyekben fenyegetik, hogy ha elindul polgármesternek, akkor teljesen ellehetetlenítik.

Az ATV információi szerint a polgármester a stábuknak nyilatkozott, de tagadta az ellene felhozott vádakat. Az interjú azonban nem sokkal a felvétel elkészítése után telefonon letiltásra került. A Jobbik sajtóközleménye szerint a két felirat között igenis van különbség, és kritizálják az állami gyűlöletpropagandát és a háborús pszichózist, amely szerintük szellemi polgárháborút teremt magyar és magyar ember között.