Németországi választási kampányerőszak: Politikusokat támadtak meg

Németországban a választási kampány során több politikust is megtámadtak, sérüléseket szenvedtek. Drezdában egy SPD-s politikust és egy zöldpárti aktivistát ért támadás, míg Nordhornban egy AfD-s képviselőt dobáltak meg tojással.

Drezdában péntek este egy kampányplakát-ragasztás közben lévő politikust, Matthias Eckét, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) európai parlamenti képviselőjét súlyosan megsebesítették, kórházba szállították és meg kell műteni. Az SPD szászországi listavezetőjét ért támadás előtt percekkel egy zöldpárti aktivistát is megtámadott egy négyfős csoport ugyanabban a városrészben. A rendőrség szerint a két támadás közötti hasonlóság és időbeli közelség alapján ugyanazok az elkövetők lehettek.

Az SPD szászországi pártszervezete szerint a kampány során más csapatokat is értek inzultusok és megfélemlítési kísérletek, többek között plakátok rongálásával vagy megsemmisítésével. A párt vezetői az AfD-t és más szélsőségesen jobboldali csoportokat teszik felelőssé a politikusok elleni gyűlöletkeltésért.

Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke szerint az utcai politikai erőszak a német történelem legsötétebb időszakaira emlékeztet. Nancy Faeser, német szövetségi belügyminiszter hangsúlyozta, hogy ha a támadás politikai indíttatású volt, akkor az a demokrácia elleni súlyos támadásnak minősül.

Olaf Scholz kancellár a társadalom összefogására szólított fel a szélsőjobboldallal szemben, hangsúlyozva, hogy a demokrácia elleni fenyegetésekkel szemben nem lehet vállat vonni.

Nordhornban egy AfD-s helyi regionális parlamenti képviselőt választási standjánál tojással fejen dobtak és arcon ütöttek, a támadó ellen testi sértésért vádat emeltek. Az esetek rávilágítanak, hogy a német választási kampány során több erőszakos cselekmény is történt, legutóbb Essenben két zöldpárti képviselőt támadtak meg.

Németország 16 szövetségi államának belügyminiszterei várhatóan a jövő héten ülnek össze, hogy megvitassák a támadásokat. Nancy Faeser belügyminiszter szombaton hívta össze a tanácskozást, és kijelentette, hogy a jogállamnak kemény fellépéssel és további védelmi intézkedésekkel kell reagálnia a demokratikus erők érdekében.

Annalena Baerbock német külügyminiszter, aki zöldpárti, szintén elítélte a vasárnapi támadásokat, és kijelentette, hogy az elkötelezett demokraták, kampányolók és politikusok elleni brutális támadások támadást jelentenek a demokrácia alapja, a szabad választások ellen. A Zöldek a keleti Szászországban már reagáltak a múlt hétvégén Chemnitzben és Zwickauban elkövetett további támadásokra, és nem küldik többé tagjaikat, hogy saját maguk plakátokat ragasszanak ki. Más pártok is hasonló megfontolásokat és iránymutatásokat tesznek most az Ecke elleni támadás nyomán.

Két aktivista csoport tüntetésre hívott fel vasárnapra Drezdában és Berlinben is, hogy elítéljék az erőszakot.