Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök lemondását fontolgatja

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti közfeladatait és fontolóra veszi a lemondását a felesége elleni korrupciós vádak miatt.

Sánchez egy négyoldalas levélben fejtette ki, hogy szüksége van időre a gondolkodáshoz, és választ kell adnia arra a kérdésre, hogy megéri-e neki hivatalban maradnia a jobboldal és a szélsőjobboldal támadásai ellenére. A miniszterelnök meglepő bejelentése néhány órával azután érkezett, hogy kiderült: egy madridi bíró előzetes vizsgálatot indított a felesége, Begoña Gómez ellen, aki ellen felmerült a gyanú, hogy felhasználta-e a kormányon belüli kapcsolatait saját üzleti érdekeinek előmozdítására. Az eljárás a Manos Limpias szakszervezet keresete alapján indult, amely ultranacionalista csoportokhoz kötődik és rendszeresen nyújt be kereseteket politikai ellenlábasai ellen. A vádak az El Confidencial cikksorozatára alapulnak, és a bírónak most tanúkat kell meghallgatnia, valamint értékelnie kell a bizonyítékokat, mielőtt döntést hozna az ügy folytatásáról.

A bíróság egyelőre nem közölt részleteket a Begoña Gómez elleni vádakról, csak annyit mondtak, hogy április 16-án kezdték meg a befolyással való üzérkedés és korrupció gyanújának kivizsgálását. Sánchez a levélben szónoki kérdést is felvetett: "Továbbra is vezessem ezt a kormányt, vagy mondjak le erről a kitüntető szolgálatról?" A miniszterelnök, aki eddig ügyes taktikusként volt ismert, kijelentette, hogy nem kötődik a poszthoz, és bejelentette, hogy hétfőn beszédet intéz a nemzethez, amelyben elárulja, hogy lemond-e vagy sem. A döntését április 29-én, hétfőig átgondolja, és ezt követően nyilatkozik arról, miként döntött.

A politikai válság egy olyan időszakban érkezik, amikor Spanyolországban két fontos választás is közeledik. Május 12-én Katalóniában előrehozott regionális választást tartanak, egy hónappal később pedig az uniós választások következnek. Sánchez 2018-ban került hatalomra a korrupcióval vádolt jobboldali kormány leváltása után, és legutóbb tavaly lett újraválasztva, amikor is sikerült parlamenti támogatást szereznie a Szocialista Párt és a baloldali Sumar koalíció által alkotott kisebbségi kormány számára.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy feleségét nem azért jelentették fel, mert valami törvénytelent tett, hanem mert a felesége; tudatában van annak, hogy nincs ügy. Levelében kifejtette, hogy az elszenvedett támadások valójában az általa képviselt gazdasági haladáson, a társadalmi igazságosságon és a demokratikus megújuláson alapuló progresszív politikai lehetőség ellen irányulnak, amelyet spanyolok milliói támogattak választásról választásra. A miniszterelnök kifejtette: sokszor feledésbe merül, hogy a politikusok mögött emberek állnak, felesége pedig tehetetlenül éli meg a mindennapos sárdobálást.

Pedro Sánchez levelét azzal zárta, hogy meg kell állnia és átgondolnia, hogy továbbra is a kormány élén álljon vagy lemondjon-e erről a magas kitüntetésről, ezért a következő öt napban minden nyilvános programját lemondja. A spanyol miniszterelnök közölte, hogy április 29-én, hétfőn hoz döntést arról, hogy a hivatalában marad-e.