Izland szigorítja az Airbnb szabályozását

Az izlandi parlament új törvényt hozott, amely korlátozza a rövid távú lakáskiadást, mint például az Airbnb-n keresztül történő bérbeadást, válaszul a lakásárak emelkedésére és a turisztikai szálláshelyek túlkínálatára.

Az Iceland Review beszámolója szerint az izlandi kormány új szabályozást vezetett be, amely megtiltja a vállalkozásoknak, hogy lakóháznak minősülő egységeket adjanak ki rövid távú bérleményként. Ez a lépés közvetlenül az Airbnb-boomra és a lakásárak emelkedésére adott válaszként értelmezhető. A Reykjavík belvárosában tapasztalható túlkínálat is hozzájárult a szabályozás szigorításához.

A törvény értelmében a lakástulajdonosok továbbra is bérbe adhatják ingatlanjaikat, de ez évente maximum 90 napra korlátozódik, és a bevétel nem haladhatja meg a 2 millió izlandi koronát (kb. 13 300 euró, 5,2 millió forint). Amennyiben ez a limit túllépésre kerül, a tulajdonosok elveszítik a szálláshely-engedély megszerzéséhez való jogosultságukat. A jövőben kizárólag kereskedelmi célú lakások vagy vidéki egységek kaphatnak engedélyt a rövid távú bérbeadásra.

A szakminiszter szerint a törvényjavaslat elfogadásával egyértelműbbé válik a határ a lakóházak és a kereskedelmi célú ingatlanok között, ami a szállásadást illeti. A változások célja, hogy megakadályozzák a vállalkozókat abban, hogy városi lakóházakat vásároljanak meg bérbeadási vagy szállodákká alakítási céllal, különösen Reykjavík belvárosában.

Fontos megjegyezni, hogy a cikk nem tartalmaz befektetési tanácsadást vagy ajánlást.