Ismét kikapott a Liverpool, távolodik a bajnoki címtől

Az Everton 2-0-ra legyőzte a városi rivális Liverpoolt a Premier League 29. fordulójának szerdára halasztott mérkőzésén, amelyen Szoboszlai Dominik is pályára lépett. A vereség következtében a Liverpool gyakorlatilag kiszállt a bajnoki címért folytatott küzdelemből.

Az Everton tizennégy év után először tudott győzni a Liverpool ellen a Goodison Parkban, ezzel jelentős előnyt biztosítva az Arsenal és a Manchester City számára az angol bajnokság utolsó négy fordulója előtt. A Liverpool győzelmi kényszerben lépett pályára, miután az Arsenal hétfőn 5-0-ra győzte le a Chelsea-t, ezzel pontelőnybe kerülve.

Jürgen Klopp, a Liverpool német menedzserének 19. és egyben utolsó Mersey-parti derbijén a csapat nem tudta megszerezni a győzelmet, így a januárban bejelentett távozása előtt már csak négy bajnoki mérkőzés maradt a vörösök élén. A Pool számára a városi rangadó különösen fontos volt, hiszen a hátralévő mérkőzéseken már csak korlátozott célokért küzdhetnek.

A mérkőzés elején az Everton Dominic Calvert-Lewinje buktatása miatt megítélt tizenegyest a VAR érvénytelenítette, mivel a játékos lesről indult. A Liverpool ezután fokozta a nyomást, de a 77 százalékos labdabirtoklás és a 23 kapura lövés ellenére sem tudták átvenni a játék irányítását. Az Everton 2010 óta először tudott győzni a városi rivális ellen saját közönségük előtt.

A Liverpoolban Szoboszlai Dominik, Mohamed Szalah, Darwin Núnez, Curtis Jones és Alexis Mac Allister is kezdőként lépett pályára, míg az Evertonban Sean Dyche két változtatást eszközölt a Nottingham Forest elleni győztes mérkőzéshez képest. A hazaiak előnyét Jarrad Branthwaite és Calvert-Lewin góljaival szerezték meg, előbbi a 23. percben talált be.

A Liverpool a második félidőben sem tudta feltörni az Everton védelmét, és bár több lehetőségük is adódott az egyenlítésre, ez végül nem sikerült. Szoboszlai Dominiket a 63. percben lecserélték, és a magyar válogatott csapatkapitánya láthatóan sérülten hagyta el a pályát. Klopp ebben a pillanatban hármas cserét eszközölt, de a csapat továbbra is gólképtelen maradt.

A Liverpool négy fordulóval a bajnokság vége előtt három ponttal van lemaradva az éllovas Arsenaltól, míg a Manchester City a tabella harmadik helyén áll, 73 ponttal és 32 lejátszott mérkőzéssel. A csapatkapitány, Virgil van Dijk a mérkőzés után kritikusan nyilatkozott a csapattársak teljesítményéről, és felhívta a figyelmet arra, hogy minden játékosnak fel kell tennie a kérdést magában, hogy teljes erőbedobással küzdött-e a pályán. "Ha egyetlen nyamvadt párharcot sem tudunk megnyerni, és még lehetőséget is adunk a játékvezetőnek, hogy szabadrúgást ítéljen ellenünk, akkor nincs esélyünk megnyerni a bajnoki címet" – nyilatkozta dühösen a Sky Sportsnak.

Jürgen Klopp bocsánatot kért a csapat szurkolóitól a gyenge teljesítmény miatt, és elismerte, hogy már nem a saját kezükben van a sorsuk, és csak úgy lehetnek bajnokok, ha az Arsenal és a Manchester City is többször pontokat hullajt a hátralévő fordulókban.

LABDARÚGÁS
ANGOL PREMIER LEAGUE, 29. FORDULÓ (HALASZTOTT MÉRKŐZÉSEK)

Everton FC–Liverpool FC 2–0 (Branthwaite 23., Calvert-Lewin 58.)
További eredmények

  • Wolverhampton Wanderers–AFC Bournemouth 0–1 (0–1)
  • Crystal Palace–Newcastle United 2–0 (0–0)
  • Manchester United–Sheffield United 4–2 (1–1)