Francia tini tervezett terrortámadást a párizsi olimpiára

Letartóztattak egy 16 éves tinédzsert Marignier-ben, Felső-Savoya megyében azzal a gyanúval, hogy dzsihadista támadást készített elő a párizsi olimpia idejére. A terrorizmusellenes ügyészség indított nyomozást „terrorista bűnszövetkezet” miatt, és a fiatalembert a belbiztonsági főigazgatóság (DGSI) rendőrei vették őrizetbe.

A kamasz fiú a Telegramon tett közzé aggasztó tartalmakat, amelyeket a helyi ügyészségnek jelentettek. Azt állította, hogy robbanóöv készítéséhez szükséges anyagokat szeretne beszerezni, hogy „mártírként haljon meg az iszlám kalifátus nevében”, ezt egy rendőrségi forrás erősítette meg. A francia terrorizmusellenes hatóságok szerint a fiatal robbanóövet készült gyártani, és most azt vizsgálják, hogy valóban terrorcselekményt akart-e elkövetni.

A fiatalembert szülei otthonában tartóztatták le, ahol a házkutatás során kézzel írott dokumentumokat találtak. Ezek között volt egy, az Iszlám Államra tett hűségeskü is. A gyanúsított mobiltelefonját is lefoglalták a hatóságok.

Kihallgatása során a tinédzser elismerte, hogy az olimpiai játékok alatt támadást tervezett, „fegyverrel vagy robbanóövvel”. Egy rendőrségi forrás szerint a francia állampolgárságú fiatalkorút már korábban is figyeltek a radikalizálódása miatt. A nyomozás továbbra is zajlik.

A nyáron olimpiát rendező Franciaország a közel-keleti és ukrajnai konfliktusok, valamint az iszlamista terrortámadások veszélye miatt a legmagasabb szintre emelte a biztonsági készültséget. A francia kormány 45 külföldi országot kért fel arra, hogy több ezer katonával, rendőrrel és polgári alkalmazottal segítse az olimpia biztonságát.

A francia légiközlekedést is felfordította egy előzetes sztrájkfelhívás, amelyet a légiirányítók adtak ki, bár az utolsó pillanatban feloldották a sztrájkfelhívást. A Párizs-Orly és a Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtereken, valamint a déli Marseille-Provence és többi nagy francia repülőtéren jelentős járattörlések történtek. A francia légiforgalmi irányítók fő szakszervezete, az SNCTA és a francia polgári légiközlekedési hatóság (DGAC) csak szerdán jutott megállapodásra, túl későn ahhoz, hogy a légitársaságok helyreállíthassák a menetrendet.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) zsarolással vádolta meg a francia légiirányítókat, akiknek a szervezet szerint „túlzók a követeléseik”. Az SNCTA a francia légiforgalmi irányítási rendszer átalakítását kísérő, különösen a fizetést érintő intézkedések ellen tiltakozott, és csütörtökre „rekordméretű mozgósítást” ígért, de végül megállapodás született, és a sztrájkfelhívást feloldották.

Patrice Vergriete francia közlekedési miniszter szerint a megállapodás „mindenki számára előnyös”. A reformnak köszönhetően az utasok nagyobb biztonságot és kevesebb késedelmet tapasztalnak majd. Az SNCTA 25 százalékos béremelést követelt a következő öt év alatt, és a miniszter optimista abban, hogy a légiirányítók két másik reprezentatív szakszervezetével, az Unsa Icna-val és az Usac-CGT-vel is sikerül megállapodást kötni.