Egy utolsó búcsú: Gyarmati Andrea emlékei

Gyarmati Andrea megosztotta, hogyan búcsúzott el édesapja édesanyjától az utolsó közös karácsonyjukon. Az olimpiai bajnokok házaspár élete tele volt szeretettel, versengéssel és közös emlékekkel.

Gyarmati Andrea szülei, a háború után ismerkedtek meg az uszodában, ahol hamar kiderült, hogy mindketten az olimpiai aranyra vágytak, bár a győzelemhez vezető útjukat eltérően képzelték el. Apja, a jóképű, laza és varázslatos férfi, míg édesanyja, az elszánt, gyönyörű és szikrázóan okos nő, határozottan jó hatással voltak egymásra. A kapcsolatuk eredményeként mindketten esélyesként utaztak a 1948-as londoni olimpiára, de aranyérem nélkül tértek haza. A csalódást követően úgy döntöttek, hogy nem válnak el egymástól, és 1950-ben összeházasodtak, majd 1952-ben Helsinkiben együtt nyertek olimpiát.

A házasságuk hivatalosan nem tartott örökké, de a kapcsolatuk sosem szakadt meg, még a válásuk után is. Gyarmati Andrea úgy gondolta, hogy szülei közötti kötelék az unokájuk, Móci miatt maradt meg, de később rájött, hogy szülei mindvégig kötődtek egymáshoz. Életük során folyamatosan versenyeztek egymással, de ez az inspiráció forrása volt számukra és családjuk számára is.

Amikor édesapja beteg lett, sorozatos műtétek és kórházi kezelések követték egymást, de a beszélgetéseik még ekkor sem a betegség körül forogtak. 2010 májusában, anyák napján, Gyarmati Andrea úgy döntött, hogy ezentúl édesapját is köszöntik ezen a napon, ami sok vicces történet forrása lett a családban.

2012 karácsonyán, amikor édesapja már kerettel járt és fájdalmai voltak, mégis összeszedte magát, hogy együtt tölthessék a szentestét. Az emlékezetes nap végén édesapja arra kérte a gyerekeket, hogy menjenek ki, mert el akar búcsúzni édesanyjától. A szülők percekig szótlanul ölelkeztek, majd édesapja így szólt: "Ez az utolsó közös karácsonyunk, Éva – Búcsúzzunk el szépen. Most. Jó életünk volt, ha nem is mindig egyszerű. Köszönök mindent." Édesanyja válasza egy suttogás volt: "Én köszönöm, Suta". Édesapja kérte, hogy ha ő hal meg előbb, édesanyja ne látogassa a sírját, mert nem akarja, hogy szomorú legyen. Így is történt: édesapja meghalt előbb, és édesanyja nem ment ki a temetésre. Amikor Gyarmati Andrea rákérdezett, édesanyja azt válaszolta, hogy édesapja a szívében él tovább, nem a temetőben.

Most, anyák napja közeledtével, amely családjukban az apák napja is, Gyarmati Andrea mindkét szülőjének sírjára visz virágot.