Az EU keményebb álláspontot alakít ki Kína felé

Az Európai Unió szigorúbban kezeli a Kínával fenntartott kereskedelmi kapcsolatokat, és szükség esetén kész minden rendelkezésre álló eszközt felhasználni gazdaságainak védelmében, hangsúlyozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az Európai Unió vezetői egyre határozottabban szorgalmazzák a tisztességes EU-Kína kapcsolatokat és az egyenlő versenyfeltételek biztosítását. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kiemelte, hogy az EU kész minden rendelkezésre álló eszközt felhasználni a gazdaságok védelme érdekében, amennyiben Kína nem biztosít tisztességes piaci hozzáférést.

Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke is megerősítette ezt az álláspontot, és újragondolt európai uniós-kínai kapcsolatokat sürgetett, amelyekhez elengedhetetlenek az egyenlő versenyfeltételek. A két vezető nyilatkozatai azt jelzik, hogy az EU kész szigorúbb lépéseket tenni a kínai gazdasági befolyás ellen.

Az EU és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatok terén tapasztalható keményebb álláspont már konkrét lépésekhez is vezetett. Az Európai Unió 2023 őszén vizsgálatot indított a kínai elektromos járművek támogatásával kapcsolatban, amelynek eredményeként júliusra új vámok bevezetését tervezik. Ez a lépés a Bloomberg jelentése szerint az Egyesült Államok hasonló aggodalmait tükrözi, amelyek a zöldiparban a kínai árudömpinggel kapcsolatosak.

A fokozódó feszültség és a protekcionista intézkedések bevezetése azt mutatja, hogy az EU komolyan veszi a gazdasági érdekeinek védelmét, és kész szembe szállni a kínai versennyel, ha az nem felel meg a tisztességes kereskedelmi gyakorlatoknak.