Hihetetlen: rengeteget költünk védekezésre

Közel kétezer milliárd dollárt fordítanak a világon védelmi és katonai célokra, és az ukránok a támogatások jelentős részét kölcsön formájában kapták, amelyeket vagy elengednek, vagy nem – mondta Siklósi Péter, a volt védelempolitikai helyettes államtitkár, az EuroAtlantic Zrt. vezető menedzsere.

Az elmúlt évben a nemzetközi katonai kiadások közel hét százalékkal nőttek, ezzel megközelítve a 2 000 milliárd dollárt. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint ez az összeg az előző évekhez képest a 2009-es szintet éri el, amikor is rekordmagasra ugrottak a hadi kiadások.

Megfigyelhető, hogy a költések növekedése világszerte érvényesül, minden földrajzi régióban többet fordítottak fegyverekre, mint korábban.

Siklósi Péter szerint a költések növekedése egy hosszabb ideje tartó trend része, amely 2014 után kezdődött, és 2022-ben, az orosz-ukrán háború kezdetével gyorsult fel. Lengyelország például a védelmi kiadásokat a GDP 2 százalékáról majdnem 4 százalékra emelte.

A SIPRI 2023-as adatai alapján az Amerikai Egyesült Államok, Kína és Oroszország vezetik a katonai költéseket. Az USA több mint egyharmadát költi el a több mint kétezer milliárd dollárnak, míg a NATO USA-n kívüli része és Kína is jelentős költéseket hajt végre. Oroszország a háború miatt extrém magas védelmi költségvetést tart fenn, és az európai országok is egyre többet költenek védelemre.

Finnország és Svédország NATO-csatlakozása is befolyásolhatja a védelmi költéseket. A finnek már a GDP 2 százalékát költötték védelemre, a svédeknek pedig emelniük kell a költéseiket, hogy elérjék ezt a szintet. A britek bejelentették, hogy 2030-ig extra 75 milliárd fontot költenek védelmi célokra, ezzel a GDP 2,5 százalékát érik el.

Az orosz-ukrán háború mellett más tényezők is hozzájárulnak a növekvő trendhez, például a gázai háború, a távol-keleti feszültségek, valamint Izrael és India védelmi költéseinek növekedése.

A költségvetési következményeken túl a hadiipari és iparfejlesztési következmények is fontosak, amelyek a hadiipar fejlesztését segítik elő. Az EuroAtlantic Zrt. ezzel a témával foglalkozik majd a május 10-i Hungarian Defence Industry Summit eseményén.