Szlovákiai kórházban műtötték meg a magyarországi ellátás hiányosságai miatt

Egy 76 éves férfi súlyos állapotban került szlovákiai kórházba, miután a komáromi orvosi ügyeleten vizsgálat nélkül elküldték; a szlovák orvosok azonnal megműtötték.

Az eset tavaly ősszel történt, amikor a férfi hasi fájdalmak miatt kereste fel a komáromi kórházat. A férfi állapota annyira súlyos volt, hogy az ájulás határán volt, és bőre szürkés árnyalatot öltött. Ennek ellenére a magyar egészségügyi intézményben nem részesült megfelelő ellátásban.

A férfi lánya, Éva szerint a magyarországi ügyeleten talált doktornő furcsán és lekezelően viselkedett velük, és vizsgálat nélkül küldték el őket a rendelőből. Az ambuláns lapon az szerepelt, hogy a férfi hasa puha és betapintható volt, de a család szerint ez nem felelt meg a valóságnak. A lapra az is rákerült, hogy "ingerültek, kiabálnak, további vizsgálatokat követelnek itt az ügyeletben, lássa SBA", aminek jelentését az RTL által megkérdezett orvosok sem tudták megfejteni.

Végül taxival indultak el, hogy másik kórházba vigyék az idős embert. Mivel a legközelebbi magyarországi sürgősségi ellátás Tatabányán lett volna, ami körülbelül harminc kilométerre fekszik, a néhány kilométerre lévő, de a határ túloldalán található szlovákiai kórházat választották.

A szlovákiai orvosok egy 9,5 centiméteres begyulladt és befordult bélszakaszt távolítottak el a férfitól. A kezelőorvos szerint, ha nem kap azonnali segítséget, a férfi pár órán belül életét veszthette volna.

Attila, a beteg férfi, nagyra értékelte a szlovákiai kórház orvosainak munkáját, és háláját fejezte ki élete megmentéséért. Kritikusan nyilatkozott a magyar egészségügyi ellátásról, amelyben 40 éven át fizetett járulékokat.

A család pert fontolgat az Országos Mentőszolgálat ellen, és már meg is keresték őket 3,5 millió forint kártérítés igényével. Az OMSZ azonban, egy belső vizsgálatra hivatkozva, elutasította az igényt, állítva, hogy az ügyben nem történt szakmai hiba.