A NER-kommunikáció új vezetői: Balásy Gyula mellé társügyvezetők érkeztek

A NER kommunikációs vállalatainál vezetőváltás történt: Balásy Gyula mellé új társügyvezetők léptek be, és a kiszervezett munkák révén jelentős összegek kerültek elosztásra az elmúlt években.

A New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. élén új operatív vezetők kezdtek dolgozni. A New Land Mediánál Hidvégi Krisztina, a Lounge Designnál pedig Kassitzky Attila tölti be az ügyvezetői posztot. Balásy Gyula, a Lounge Csoport alapítója, a cégcsoport vezetésében hátrébb lépett, és megosztotta az ügyvezetői szerepet.

A Lounge Csoport, amely a New Land Media és a Lounge Design Kft.-t is magában foglalja, 2018 óta domináns szereplő az állami reklám- és rendezvényszervezési piacán. A kormány a kommunikációs tevékenységeket központosította, így a minisztériumok és állami szervek csak a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon (NKOH) keresztül rendelhetnek meg kommunikációs és rendezvényszervezési munkákat.

Hidvégi Krisztina, a New Land Media új ügyvezetője, már a cég kezdetektől fogva dolgozik ott, és 2016 óta a médiaigazgatói feladatokat is ellátta. Ezzel egyidejűleg saját vállalkozást is alapított, a Village Media Kft.-t, amely jelentős összegeket termelt a kormányzati projektekből, és 2017 és 2023 között összesen mintegy 4,8 milliárd forintnyi osztalékot vehetett ki.

A Village Media a helyi médiumokkal való kapcsolattartásra jött létre, hogy a kormányzat üzeneteit elhelyezze ezeken a platformokon. Ebben a rendszerben Balásy és Hidvégi cégei akár a kampányok egyes tételeiből származó összegek 40 százalékát is megtarthatták.

A Lounge Design Kft. új vezetője, Kassitzky Attila, korábban több reklámcégnél dolgozott, és a Magyar Turisztikai Ügynökségnél is tevékenykedett szóvivőként, mielőtt az influenszerkampányokkal foglalkozó vállalkozása sikeres lett.

A Lounge Csoport a tavalyi inflációra hivatkozva 17,6 százalékkal emelte a szolgáltatásai árait, amit az NKOH is jóváhagyott. Az NKOH szerint az emelés az inflációs hatások ellensúlyozására szolgált, és már egy évvel korábban, 2023-ban is hasonló mértékű emelést hajtottak végre.

A Lounge Csoport és az NKOH közötti kommunikációban azonban ellentmondások is felmerültek az áremelések kapcsán. A Lounge Csoport azt javasolta, hogy a díjak részletezésével kapcsolatos kérdésekkel forduljanak az NKOH-hoz, de a hivatal nem válaszolt a pontosítást kérő megkeresésre.

Korábban nyomozás indult a Lounge Csoport árképzési gyakorlata miatt. A Szabad Európa által megszerzett ártábla alapján a Lounge Csoport árai jelentősen meghaladták a piaci árakat, ami miatt Vadai Ágnes DK-s képviselő a legfőbb ügyészhez fordult, és Polt Péter feljelentésként értékelte a beadványt. A cégcsoporttal kapcsolatban hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt vizsgálat folyik.